Eikö maailman vanhin koira Bobi ollutkaan maailman vanhin?

Maailman vanhin koira vietti syntymäpäiviä 0:45
Näin Bobi vietti viimeisiä syntymäpäiviään.

Vuosi sitten edesmennyt, maailman vanhimmaksi koiraksi julistettu Bobi ei ehkä ollutkaan niin vanha kuin oli arvioitu, kirjoittavat brittilehti The Gurdian ja yhdysvaltalainen Wired.

Guinnessin ennätystenkirja julisti portugalilaiskoira Bobin virallisesti maailman vanhimmaksi koiraksi helmikuussa 2023.

Ikä vahvistettiin ennätystä varten portugalilaisesta eläinlääkärien ylläpitämästä tietokannasta, jonne se oli Bobin omistajan mukaan rekisteröity vuonna 1992.

Bobi kuoli lokakuussa 2023. Sen sanottiin olleen tuolloin 31 vuotta ja 165 päivää vanha.

”Kukaan eläinlääkärikollegoistani ei uskonut Bobin ikää”

Nyt Bobin iästä on kuitenkin herännyt epäilyjä.

Wired-lehden tutkimuksen mukaan Bobi rekisteröitiin oikeasti  vasta vuonna 2022, eli vuosi ennen sen kuolemaa.

Osa asiaa tutkineista ikäepäilijöistä on Guardianin mukaan huomauttanut myös siitä, että Bobilla olivat vuonna 1999 otetuissa kuvissa eriväriset tassut kuin Portugalissa 21. lokakuuta 2023 kuolleella koiralla.

Eläinlääkärit ovat huomauttaneet lisäksi, että vaikka Bobin ikä oli merkitty kansalliseen lemmikkieläintietokantaan, merkinnät perustuivat yleensä omistajien omiin ilmoituksiin.

Brittiläisen eläinlääkäreitä edustavan Royal College of Veterinary Surgeonsin jäsenen, eläinlääkäri Danny Chambersin mukaan yksikään hänen kollegoistaan ei ole missään vaiheessa uskonut Bobin olleen oikeasti 31-vuotias.

Bobin omistaja Leonel Costa ei vastannut Wired-lehden kysymyksiin.

"Virallinen tarkastelu käynnissä"

GWR:n (Guinness World Records) tiedottaja vahvisti medialle tiistaina, että koirarekisterin "virallinen tarkastelu" on nyt käynnissä ja että organisaatio tutkii Bobiin liittyviä todisteita ja kuulee asiantuntijoita.

– Olemme päättäneet keskeyttää väliaikaisesti sekä vanhimman elävän koiran että kaikkien aikojen vanhimman koiran ennätystittelin hakemisen, kunnes kaikki havaintomme ovat valmiina, tiedottaja sanoi.

Hän lisäsi, että olisi harhaanjohtavaa antaa ymmärtää, että Bobilta olisi riistetty titteli, sillä "mitään toimia ei ole vielä toteutettu minkään ennätyksen haltijan suhteen".

Bobin vanhemmatkin elivät pitkän iän

Bobi oli alentejonkoira. Yleensä ne elävät keskimäärin 12–14-vuotiaiksi, mutta Bobi eli siis joka tapauksessa huomattavasti pidempään.

Bobi eli koko elämänsä Conquierosin kylässä lähellä Portugalin länsirannikkoa. Omistaja Leonel Costa oli 8-vuotias sen tullessa taloon.

Myös Bobin vanhemmat olivat pitkäikäisiä. Sen emo eli 18-vuotiaaksi.

Ennen Bobia ennätystä piti hallussaan vuonna 1939 kuollut australialainen Bluey, joka oli kuollessaan 29 vuotta ja viisi kuukautta vanha.

Bobin iän uudelleen arvioinnista kirjoitti Suomessa ensin Keskisuomalainen.

Lue myös:

    Uusimmat