Energiatehokkuutta elämiseen

Energian hinnan arvioidaan nousevan 15 prosenttia. Motivan toimitusjohtaja mukaan tavallinen kuluttaja saa sähkölaskuaan pienemmäksi yksinkertaisin keinoin: alentamalla huonelämpötilaa ja pienentämällä vedenkulutusta. Pientalon energiasta puolet kuluu lämmitykseen ja kolmannes sähkölaitteisiin ja valaistukseen.

Motivan toimitusjohtaja Jouko Kinnunen toteaa Huomenta Suomessa, että energian käyttöä voi aina tehostaa. Myös energian kulutusta on Suomessa mahdollista hidastaa. Uusi asia energiankäytön tehostamiseksi on hänen mukaansa entistä suuremmat tavoitteet.

Suomessa on myös tehty paljon töitä energiankäytön tehostamiseksi jo ennen EU:n energia- ja ympäristöpaketin esitystä.

- Joulukuun alussa allekrjoitettiin uudet energiatehokkuussopimukset valtion ja elinkeinoelämän kesken. Tänään iltapäivällä allekirjoitetaan logistiikkaa koskevat sopimukset liikenne- ja viestintäministeriön ja alan järjestöjen kesken, Kinnunen sanoo.

Energian hinnannousuarvio on 15 prosenttia.

Tavallisen kuluttajan vaikutusmahdollisuudet

Motivan toimitusjohtaja Kinnunen muistuttaa, että tavallinen kuluttaja voi helposti vaikuttaa omaan kulutukseensa arkipäiväisissä asioissa kuten asumisessa ja liikkumisessa.

Kolme helppoa keinoa vähentää sähkölaskua ovat oikea huonelämpötila, vedenkulutus ja turhan energiankäytön vähentäminen.

Sopiva huonelämpötila on hieman yli 20 astetta. Turhaa energiankulutusta voi karsia sammuttamalla turhat valot, vaihtamalla hehkulamput energiansäästölamppuihin ja sammuttamalla sähkölaitteet kun niitä ei käytetä.

- Stand-by -tila syö sähköä, sitä enemmän mitä useampi laite on siinä tilassa, Kinnunen muistuttaa.

Vedenkulutuksessa kannattaa kiinnittää huomiota kuuman veden käyttöön ja ottaa esimerkiksi lyhyempiä ja viileämpiä suihkuja. Myös laitteiden kunnosaspitoon kannattaa kiinnittää huomiota ja huoltaa vuotavat laitteet heti.

Pientalon energiasta puolet kuluu lämmitykseen ja kolmannes sähkölaitteisiin ja valaistukseen. Viidennes kodin energiasta kuluu vedenlämmitykseen.

Keskeiset muutokset talon perusenergialähteisiin kannattaa tehdä silloin kun on aika vaihtaa laitteita - silloin kun taloa remontoidaan tai kun on aika muutenkin vaihtaa lämmitysjärjestelmä.

Lue myös:

    Uusimmat