Elvis tuhannes brittilistan ykkönen

Elvis Presleyn vuoden 1959 hitti One Night on tuhannes kappale, joka on noussut Britannian singlelistan kärkeen listan yli 50-vuotisen historian aikana. Vain rajoitetussa myynnissä ollut single myytiin pian loppuun. Ensimmäiseksi listaykköseksi pääsi vuonna 1952 Al Martino kappaleellaan Here in My Heart.

One Nightin uudelleenjulkaisu on Elviksen 20. Britannian listaykköseksi noussut single. Vastaavaan määrään ei ole yltänyt kukaan muu sooloartisti. Elviksen levy-yhtiö julkaisee nyt viikoittain uudelleen 18 Elviksen ykköshittiä. Levy-yhtiön tarkoituksena on rahastaa hiteillä vielä ennen kuin äänitteiden 50 vuotta kestävä tekijänoikeussuoja umpeutuu.

Listan kärjessä on yli 50 vuoden aikana ollut kaikenlaisia artisteja. Paul McCartneylla on hallussaan eniten ykkössijoja, kaikkiaan 22 kappaletta, mutta valtaosan ykköshiteistään hän on tehnyt Beatlesin ja Wingsin kanssa. Kanadalaislaulaja Bryan Adams puolestaan on ollut yhtäjaksoisesti pisimpään Britannian singlelistan ykkösenä. Hänen kappaleensa Everything I Do (I Do It for You) oli vuonna 1991 16 viikkoa putkeen listan kärjessä.

Kaikkien aikojen huonoimmiksi listaykkösiksi on äänestetty Aquan Barbie Girl, lastenohjelman Teletapit laulua Teletubbies Say E-OH ja Mr. Blobbyn Mr. Blobbya.

Britannian singlelistan pitäjät valittelevat listan epätarkkuutta ja muutoksia ja syyttävät siitä kasvavaa piratismia. Listan epäkohtana on kuitenkin myös se, ettei se huomioi vielä kappaleiden laillista ja maksullista latausta verkosta. Verkkomyynnin lisääminen listaan on onneksi jo suunnitteilla. Näin saadaan todenmukaisempi kuva siitä, mitä ihmiset todella ostavat ja kuuntelevat.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja