Elokuu oli huippulämmin

Koko kesän keskilämpötila oli lämpimän elokuun ansiosta noin asteen verran pitkän ajan keskiarvoa korkeampi.

Elokuu oli kolmen ensimmäisen viikon ajan yksi lämpimimmistä. Kuukauden keskilämpötila oli kaksi astetta tavanomaista korkeampi, vaikka viimeisen viikon sää on ollut syksyisen kolea.

Ilmatieteen laitoksen mukaan huippulämpimiä elokuita on ollut myös muun muassa vuosina 2006, 2002 ja 1997.

Kuukauden keskilämpötila oli maan etelä- ja keskiosassa 15-18 astetta ja pohjoisessa 10-16 astetta. Etelä- ja Keski-Suomessa elokuu oli koko kesän lämpimin kuukausi.

Elokuun ylin lämpötila 30,7 astetta mitattiin Parikkalassa 14. päivänä. Lukema oli myös tämän kesän lämpöennätys.

Elokuun alkupuolella Suomessa koettiin 13 peräkkäistä hellepäivää. Eniten niitä oli kaakossa: Anjalankoskella 13 ja Puumalassa 12.

Reilut ensilumet

Kuun lopussa Enontekiön Kelottijärvellä satoi maahan reilu ensilumi harvinaisen varhain.

Kesä-elokuun sateet jakautuivat hyvin epätasaisesti: joillakin alueilla satoi jopa yli 300 millimetriä. Sisämaassa kesän keskimääräinen sadesumma on yleensä 180-230 millimetriä.

Alustavien tietojen mukaan tämän kesän suurin sademäärä yli 380 millimetriä kertyi Valkealan Voikoskella Kymenlaaksossa.

Elokuun loppuun mennessä Suomen maa-alueille osui vajaat 60 000 salamaa, mikä on suunnilleen puolet kesän keskiarvosta. Määrät olivat samaa tasoa kuin vuosina 2005 ja 2006. Rajuna ukkospäivänä 22. elokuuta havaittiin Suomessa 7000 salamaa.

Koko kesän keskilämpötila oli lämpimän elokuun ansiosta noin asteen verran pitkän ajan keskiarvoa korkeampi.

Harvinaisia kesämyrskyjä sattui merialueillamme kahtena päivänä, 31. heinäkuuta ja 17. elokuuta. Heinäkuussa myrskysi eteläisillä merialueilla ja elokuussa Perämerellä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat