Ellin, 26, selkä hajosi yllättäen Maanpuolustuskoulun pikamarssilla ja hän joutui pyörätuoliin – elämä löysi uuden suunnan Mun maailma -kuvausten jälkeen

Mun maailma -sarjan Elli silotteli pyörätuoliarjestaan kuvaamaansa materiaalia 1:14
Katso videolta, miten Elli silotteli Mun maailma -ohjelmaan kuvaamaansa materiaalia.

26-vuotias Elli Kuivala on yksi viidestä nuoresta, joka jakaa elämäänsä käännekohdassa Mun maailma -ohjelmassa. Elli istuu tällä hetkellä pyörätuolissa, mutta liikuntakyvyn pitäisi palata sen myötä, kun hän käsittelee traumaattisia asioita. 

Arman Alizadin ohjaama uusi realitysarja Mun maailma vie viiden 18–25-vuotiaan nuoren maailmaan, joiden elämä on eräänlaisessa käännekohdassa. Sarja koostuu päähenkilöiden itse kuvaamista videopäiväkirjoista sekä seurantamateriaaleista, jotka nivoutuvat yhteen päähenkilöiden elämässä tapahtuvien asioiden myötä.

Yksi päähenkilöistä on nyt jo 26-vuotias espoolainen Elli Kuivala, joka joutui pyörätuoliin sen jälkeen, kun oli Maanpuolustuskoulun viikonloppukurssilla Pansiossa. Kurssi oli järjestetty armeijaan lähteville naisille. Pikamarssilla hänen selkänsä yhtäkkiä hajosi ja hän joutui neurologiselle osastolle. Raajojen heikkous eteni siihen, että kotiin lähtiessä Ellin toinen jalka ei toiminut enää ollenkaan. 

Oikea jalka halvaantui alussa neljässä päivässä, minkä jälkeen Elli pystyi kulkemaan vielä puolisen vuotta keppien kanssa. Vasen jalka alkoi kuitenkin heiketä, joten Elli on ollut nyt kaksi vuotta kokonaan pyörätuolissa. 

Pyörätuoliin joutuminen kärjistyi itsemurhayritykseen keväällä 2021, jonka myötä Elli oli kaksi kuukautta psykiatrisella osastolla ja sen jälkeen kolme kuukautta päiväosastolla Raumalla. Sitä kautta Elli sai herätyksen, mitä kaikkea elämässä voi menettää. Nyt hänellä menee koko ajan paremmin. 

Diagnoosiksi Elli on saanut toiminnallisen pareesin, joka on hänen mukaansa halvaus, jolle ei löydy fyysistä tai selittävää syytä. Uusimpana diagnoosina on konversiohäiriö, joka on traumalähtöinen.  

– Yleensä on käsittelemättömiä asioita, joiden takia keho vetää tilttiin, Elli selventää Mun maailma -ohjelmassa.

Elli käy posttraumaattisen stressihäiriön (PTSD) työryhmässä. Liikuntakyvyn pitäisi palautua sen myötä, kun käsittelee asioita. 

Elämä muuttui kuvausten jälkeen toden teolla

Ellille soitettiin tammikuussa 2022 ja kerrottiin ohjelmasta. Hän luuli sitä aluksi siskon järjestämäksi kepposeksi, mutta viikkoa myöhemmin Elli oli oikeasti videopalaverissa Armanin kanssa. 

– Nopea päätös, mutta ihan hirveän vaikea. En ajatellut, että haluaisin julkisuuteen, mutta sitten mietin, että pystyn auttamaan näin ihmisiä, jotka käyvät läpi jotakin isompaa terveyskriisiä. Ohjelma olikin huikea kokemus! Sain todella paljon varmuutta ohjelman kautta ja opin itsestäni valtavasti puolivuotisen aikana. En olisi voinut kuvitellakaan, että tällainen kokemus on mahdollinen, Elli kertoi MTV Uutisille. 

Elli koki itsensä kuvaamisen pelottavaksi, varsinkin alussa. Sitä se on vieläkin, mutta kuvaamisesta on tullut koko ajan varmempaa ja luonnollisempaa. 

– Se ei enää stressannut niin paljon, eikä sitä yliajatellut koko ajan. Eniten pelotti, että ihmiset näkevät minusta todella paljon. Puhuin itselle tärkeistä ja isoista asioista, niin mietin, saanko tuotua ne esiin oikealla tavalla. 

Haastavinta Ellille itsensä kuvaamisessa oli säilyttää tietynlainen aitous. 

– Tuotannolta tulikin palautetta, että voi näyttää enemmän, ettei pyörätuolin kanssa kulkeminen ole aina niin helppoa. En uskaltanut juurikaan tuoda mitään negatiivista esiin, varsinkaan tunteita. Koko ajan itsestä puhuminen tuntui alkuun todella teennäiseltä. 

Ohjelman kuvauksien jälkeen Ellin elämä on muuttunut toden teolla: hän on perustamassa koruyritystä, vaikka hänen osaltaan sarja loppuu työnhakuun. 

– Tässä on ollut paljon hyvää, mutta myös paljon huonoa. Perhettämme kosketti suuri menetys, ja teen tämän koko yrityksen isäni muistolle. Tein ohjelman aikana ensimmäisen oman koruni, ja siitä se lähti. Puusepän opintoja olen käynyt, ja silloin suunnitellut omaa yritystä, mutta korut tulivat aivan uutena juttuna. Nyt, kun tilanne on jalkojen kannalta muuttunut, niin korujen kautta voin luoda ja tehdä itse. 

Ohjelman julkaisu ei jännitä, sillä Elli on oman, reilun osansa ableismista, eli vammaisuuden perusteella tapahtuvasta syrjinnästä, joutunut jo kokemaan.

– Tiedän, että sitä on tulossa, ja tulee koko sen ajan, kun olen tuolissa. Olen miettinyt perheeseeni ja muihin läheisiin kohdistuvia kommentteja – ne menevät herkästi ihon alle, Elli pohti.  

Katso videolta, miten Elli silotteli Mun maailma -ohjelmaan kuvaamaansa materiaalia.

Katso esimakua Mun maailma -ohjelmasta täältä

Mun maailma alkaa MTV Katsomossa ke 27. maaliskuuta. Jaksoja julkaistaan kolme jaksoa viikossa keskiviikkoisin. MTV Katsomo+ -tilaajille julkaistaan ensimmäisellä viikolla kuusi jaksoa, jonka jälkeen sarjaa julkaistaan kolmen jakson viikkotahdilla keskiviikkoisin. 

Lue myös:

    Uusimmat