Elizabeth ihmetteli, miksi kuntopyöräily tuntui yllättäen kovin rankalta – sitten yskän mukana alkoi tulla verta: "Minua alkoi kalvaa tunne siitä, että nyt olisi kyse jostain vakavasta"

Tällaisia ovat keuhkosyövän oireet 2:12
Tällaisia ovat keuhkosyövän oireet.

29-vuotias kahden lapsen äiti sai kuulla sairastavansa laajalle levinnyttä keuhkosyöpää. Hän antoi haastattelun muun muassa Women's Health -sivustolle.

Elizabeth Moir sai noin pari vuotta sitten kuulla sairastavansa keuhkosyöpää. Se oli sokki kahden pienen lapsen äidille.

Yhdysvaltain Kentuckyssa asuva Elizabeth kertoo Women's Health -sivustolle, että hänellä oli aiemmin todettu Crohnin tauti, joka voi aiheuttaa laihtumista.

– Niinpä minulle ei enää kertynyt painoa sen jälkeen, kun olin saanut ensimmäisen lapseni. Ajattelimme lääkärini kanssa, että tuo oli selitys laihtumiselle. 

Keuhkokipua ja hengenahdistusta

Elokuun puolivälissä 2018 Elizabeth alkoi kärsiä kovista keuhkokivuista ja hänen oli vaikea hengittää. Hän odotti tuolloin toista lastaan.

Elizabeth googlasi oireensa ja soitti häntä hoitaneelle naistentautien lääkärille sekä perhelääkärilleen. He käskivät hänen lähteä heti päivystykseen.

Elizabeth sai lähetteen röntgentutkimukseen. Tässä vaiheessa lääkärit ajattelivat Elizabethin kipujen aiheutuneen raskaudesta johtuvasta keuhkopussin tulehduksesta. 

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Pieni määrä liikuntaa uuvutti hyväkuntoisen naisen

Lokakuussa 2018 Elizabeth synnytti terveen tytön. Hän alkoi kuntopyöräillä heti, kun sai taas luvan treenata. 

Huhtikuussa 2019 Elizabeth huomasi kuitenkin jo vartin kuntopyöräilyn olevan todella rankkaa. Hän ihmetteli, miten niin pienestä saattoi tulla niin uupunut olo. Sitä ennen hän oli kuntopyöräillyt päivittäin ja oli nuorempana harrastanut koripalloa. 

Sitten yskän mukana alkoi tulla verta

Tuona iltana Elizabeth alkoi yskiä verta. Sama toistui seuraavana aamuna. Hän varasi ajan lääkärille. 

– Se, mikä on sokeeraavaa, on se, että lääkärin mielestä keuhkoni vaikuttivat normaaleilta. Minulla oli vähän hengenahdistusta, mutta muuta outoa siellä ei ollut. 

Lääkäri arveli, että Elizabethilla oli todennäköisesti jokin infektio, kuten keuhkoputkentulehdus. Hän sai antibioottikuurin ja ohjeistuksen tulla takaisin vastaanotolle, jos oireet eivät kymmenessä päivässä helpottaisi. 

Kolmen päivän kuluessa Elizabeth lakkasi yskimästä verta. Yskä ei kokonaan helpottanut, mutta ei toisaalta enää vaivannut koko aikaa. 

Ilo oli lyhytaikainen. Elizabeth alkoi pian yskiä uudelleen verta ja tällä kertaa veri oli tummempaa kuin ennen.  

Lääkärikin hämmentyi

Elizabeth varasi pikaisesti uuden lääkäriajan. Women's Health -sivusto kertoo, että lääkärikin hämmästyi hänen oireistaan. Elizabeth kertoi laihtuneensa enemmän kuin olisi raskauden jälkeen odottanut laihtuvansa. 

– Synnytyksen jälkeen on normaalia laihtua jonkin verran, mutta minusta tuntui, että kiloja putosi nopeammin nyt kuin ensimmäisen raskauteni jälkeen. 

Elizabethille tehtin monia tutkimuksia, muun muassa keuhkoputkien tähystys. Nyt hän alkoi ensimmäistä kertaa oikeasti pelätä, että hänellä olisi keuhkosyöpä. 

– Minua alkoi kalvaa tunne siitä, että nyt olisi kyse jostain vakavasta. 

Diagnoosina laajalle levinnyt keuhkosyöpä

13. toukokuuta 2019 lääkäri soitti Elizabethille ja kertoi, että diagnoosina oli laajalle levinnyt keuhkosyöpä.  

– Menin sokkiin. Tiesin, että jotain oli vialla, mutta en ajatellut sen olevan syöpä, koska pidin itsestäni huolta, Elizabeth kertoo Wave 3 News -sivustolle. 

Selvisi myös, että Elizabethin aivoissa oli hyvänlaatuinen aivokasvain, kolloidikysta, mutta se ei liittynyt keuhkosyöpään. Kysta poistettiin leikkauksella ennen kuin syöpähoidot aloitettiin.

Hoidot aloitettiin nopeasti

Kun lisää tutkimuksia tehtiin, syövästä saatiin lisää tietoa. Keuhkosyöpä oli levinnyt Elizabethiin maksaan, rintakehään, selkärankaan ja lantioon. Hänen todettiin sairastavan ALK-positiivista keuhkosyöpää.

Heti kystaleikkauksen jälkeen kesäkuun alussa Elizabeth aloitti kemoterapian. Hän kertoo, että solunsalpaajalääkitys auttoi pian. 

– 48 tunnin aikana lakkasin yskimästä.  

Jonkin aikaa lääkitys toimi, ja heinäkuussa 2019 Elizabethilla ei enää todettu olevan syöpää.

Nyt tilanne näyttää vakaalta

Keväällä 2020 syöpä kuitenkin uusiutui. Elizabeth sai suonensisäistä solunsalpaajahoitoa, ja joulukuussa syövän todettiin olevan taas poissa.

Elizabeth saa edelleen samaa täsmähöitolääkitystä kuin aiemmin. Elämä on palautunut melko normaaliksi arjeksi perheen kanssa. 

Varoittaa vaarasta muita

Elizabeth haluaa levittää tietoisuutta keuhkosyövästä. Hän itse ei ollut osannut kuvitellakaan, että voisi sairastua tähän syöpään. 

Jos video ei näy, voit katsoa sen täältä.

– En polta tai ole ollut sellaisten seurassa, jotka polttavat. Diagnoosiprosessin aikana minulta kysyttiin koko ajan, että poltinko. Tuntuu, että tuo on se, mitä meille opetetaan. En ole ikinä kuullutkaan, että sen voisi saada, jos ei polta. Haluaisin uskoa, että jos olisin tiennyt tuon, syöpä olisi todettu aikaisemmin. 

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat