Elintarvikealalla yhteiset hygieniaohjeet alkavat vähitellen korvata yrittäjien yksittäin laatimia omavalvontasuunnitelmia. Tähän mennessä Elintarviketurvallisuusvirasto Evira on hyväksynyt majoitus- ja ravitsemisalan laatimat hygieniaohjeet.
Päivittäistavarakaupan, hunajantuotannon ja lammastalouden ohjeita arvioidaan Evirassa parhaillaan. Ohjeille tarvitaan Eviran hyväksyntä, jotta ne voivat saada virallisen aseman omavalvonnan pohjana.
Tarkoituksena on saada elintarvikealalle yhtenäiset standardit.
- Arvioimme, onko toiminta yhdenmukaista ja tasapuolista. Vetovastuu ohjeiden laatimisesta on silti toimijoilla itsellään, Eviran pääjohtaja Jaana Husu-Kallio tiivistää.
Kuljetusalalla kirjavia hygieniasääntöjä
Kuljetusyrittäjät toivovat yhteisistä ohjeista helpotusta kirjaviin sääntöihin, jotka poikkeavat toisistaan esimerkiksi terminaaleissa ja lastin purkupaikoilla.
- Jossain päin Suomea saattaa olla sääntö, että yhdessä terminaalissa voi säilyttää vain elintarvikkeita. Toisella puolella maata samassa terminaalissa saa pitää sekä elintarvikkeita että laatikoihin pakattua rahtia, ihmettelee Matti Heikkilä, Elintarvikealan kuljetusyrittäjien puheenjohtaja.
Heikkilän mukaan laki sallii erilaisten tuotteiden säilytyksen yhdessä terminaalissa, mutta ongelmana ovat olleet terveystarkastajien erilaiset näkemykset.
Hankaluuksia yrittäjät kohtaavat myös lastia purkaessaan. Joissain paikoissa purkupaikkoja on tavaravirtaan nähden liian vähän, mikä hidastaa kuljetuksia ja saattaa vaarantaa kylmäketjun.
Ongelmiin on tiedossa pikaista helpotusta, koska Elintarvikealan kuljetusyrittäjät laatii yhteisiä hygieniaohjeita parasta aikaa. Ohjeiden myötä alalle toivotaan yhtenäistä toimintakulttuuria. Yrittäjien työtaakka kevenee, kun omavalvonnalle saadaan viralliset raamit.
(MTV3 - STT)
Uusimmat
-
06:04
Eduskunta äänestää ministeri Juuson luottamuksesta ja yöpäivystysten sulkemista koskevasta välikysymyksestä
-
06:03
Politico: Yhdysvallat julkistamassa pian Ukrainalle annettavan kuuden miljardin dollarin aseapupaketin
-
06:02
Kalle Rovanperällä uusi työkalu – "Täyttä tekemistä"
-
05:57
Turku on suomalaisen salatieteen keskus – kaupungin ilmiöitä tutkineet kirjailijat yllättyivät
-
05:40
Korkein oikeus tyrmäsi Trumpin haaveet: Entisellä presidentillä ei ole täydellistä syytesuojaa
-
05:39
LVI-teknikko rakensi taloa Taivalkoskella – sitten tarvikkeita alkoi löytyä oudoista paikoista
-
05:00
Vivi Wahlström poistuu Salkkareista ruutulapsensa Hugon kanssa: "Kaikki hyvä loppuu aikanaan"
-
03:00
THL: Multaa ja kompostituotteita kannattaa käsitellä varoen – vakavan sairauden vaara
-
00:01
Danske selvitti: Vanhemmat auttavat lähes puolta ensiasunnon ostajista
-
22:48
Fitness-naisen kotoa löydettiin läjä kovaa dopingia – Stephanie, 30, koki "nöyryytyksen"
-
22:36
CNN: Rap-muusikolle kuolemantuomio Iranissa osallisuudesta huiviprotesteihin
-
22:10
Lehti: Entisen SM-liigatähden ura jatkuu Venäjällä
-
22:03
Prinssi William vastaanotti oppilailta lahjoja perheelleen prinsessa Catherinen syöpähoitojen keskellä
-
21:43
Christian Heljangon jyränneelle Pelicans-pakille tuntuva pelikielto
-
21:39
Naton Stoltenberg: Ukraina voi edelleen voittaa sodan
-
21:26
Forbes: Ukrainan "eliittijoukot" jättivät juoksuhaudat tyhjiksi Donetskin rintamalla – rintama romahtamaisillaan
-
21:20
Kehonrakentaja järkytti ladatulla aseella päiväkodin vieressä – näin kumppani perusteli USA:ssa
-
21:13
Valko-Venäjän presidentti mahtaili Venäjän tuomilla taktisilla ydinaseilla
-
21:08
Pikkuleijonat juhli MM-kotiavauksessa – ykkösviisikko kuin eri planeetalta
-
21:00
Näin valmistuu hernepestopasta – nappaa talteen Olet mitä syöt -jakson resepti
-
Lataa lisää