Mainos

Elintarvikeala yhtenäistää hygieniaohjeitaan

Elintarvikealalla yhteiset hygieniaohjeet alkavat vähitellen korvata yrittäjien yksittäin laatimia omavalvontasuunnitelmia. Tähän mennessä Elintarviketurvallisuusvirasto Evira on hyväksynyt majoitus- ja ravitsemisalan laatimat hygieniaohjeet.

Päivittäistavarakaupan, hunajantuotannon ja lammastalouden ohjeita arvioidaan Evirassa parhaillaan. Ohjeille tarvitaan Eviran hyväksyntä, jotta ne voivat saada virallisen aseman omavalvonnan pohjana.

Tarkoituksena on saada elintarvikealalle yhtenäiset standardit.

- Arvioimme, onko toiminta yhdenmukaista ja tasapuolista. Vetovastuu ohjeiden laatimisesta on silti toimijoilla itsellään, Eviran pääjohtaja Jaana Husu-Kallio tiivistää.

Kuljetusalalla kirjavia hygieniasääntöjä

Kuljetusyrittäjät toivovat yhteisistä ohjeista helpotusta kirjaviin sääntöihin, jotka poikkeavat toisistaan esimerkiksi terminaaleissa ja lastin purkupaikoilla.

- Jossain päin Suomea saattaa olla sääntö, että yhdessä terminaalissa voi säilyttää vain elintarvikkeita. Toisella puolella maata samassa terminaalissa saa pitää sekä elintarvikkeita että laatikoihin pakattua rahtia, ihmettelee Matti Heikkilä, Elintarvikealan kuljetusyrittäjien puheenjohtaja.

Heikkilän mukaan laki sallii erilaisten tuotteiden säilytyksen yhdessä terminaalissa, mutta ongelmana ovat olleet terveystarkastajien erilaiset näkemykset.

Hankaluuksia yrittäjät kohtaavat myös lastia purkaessaan. Joissain paikoissa purkupaikkoja on tavaravirtaan nähden liian vähän, mikä hidastaa kuljetuksia ja saattaa vaarantaa kylmäketjun.

Ongelmiin on tiedossa pikaista helpotusta, koska Elintarvikealan kuljetusyrittäjät laatii yhteisiä hygieniaohjeita parasta aikaa. Ohjeiden myötä alalle toivotaan yhtenäistä toimintakulttuuria. Yrittäjien työtaakka kevenee, kun omavalvonnalle saadaan viralliset raamit.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.