Mainos

Elinsiirtoja tehty ennätysmäärä

Suomessa on tehty tänä vuonna ennätysmäärä elinsiirtoja. Siirtotulokset ovat muutoinkin petraantuneet, sillä siirrot onnistuvat hyvin. Tätä nykyä siirteistä toimii vuoden kuluttua lähes 90 prosenttia.

Suomessa on tehty tänä vuonna ennätysmäärä elinsiirtoja. Uuden munuaisen oli tämän kuun puoliväliin mennessä saanut 182 henkeä ja maksan 39; kumpikin luku on uusi ennätys. Sydämensiirtoja on tehty 17 potilaalle, keuhkonsiirtoja yksi, samoin sydämen ja keuhkon yhteissiirtoja. Aiempana ennätysvuonna eli vuonna 1996 munuaisia siirrettiin 178 ja maksoja 32. Elinsiirtojen lisääntymisestä ansio kuuluu keskussairaaloille, kiittää professori Krister Höckerstedt Helsingin yliopistollisesta keskussairaalasta. Keskussairaalat ottavat toiminnassaan entistä paremmin huomioon elinsiirtojen tarpeet.

Siirtotulokset ovat muutoinkin petraantuneet, sillä siirrot onnistuvat hyvin. Tätä nykyä siirteistä toimii vuoden kuluttua lähes 90 prosenttia, ja jotkut potilaat ovat eläneet jopa yli 20 vuotta siirteen varassa. Kaikesta huolimatta jokaiselle uutta elintä tarvinneelle ei tänäkään vuonna ole löytynyt apua ajoissa. Tämän vuoksi on menehtynyt yli 10 ihmistä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.