Elektroniikkaromun kierrätyksessä pahoja puutteita

Lakisääteinen elektroniikkaromun kierrätys ei ole toteutunut haja-asutusalueella.

Viime elokuussa voimaan tullut laki kotitalouksien käytöstä poistettujen sähkölaitteiden keräyksestä on osoittautunut hankalaksi toteuttaa käytännössä. Vastaanottopisteitä kun pitäisi olla kaksinkertainen määrä nykyiseen verrattuna, jotta laki kohtelisi kaikkia kansalaisia tasaveroisesti. Nyt tuottajayhteisöt kiistelevät siitä kuka kerää elektroniikkaromu harvaan asutuilta alueilta.

Reilun 17 000 asukkaan Kuusamo on yksi niistä n.200 paikkakunnasta josta elektroniikkaromun vastaanottopiste puuttuu kokonaan.

- Tällä hetkellä Kuusamon kaupungin alueella ei ole virallista SER-romun vastaanottopistettä joka olisi tuottajavastuu vastuu tahojen toimesta perustettu, kertoo Kuusamon kaupungin maanrakennusmestari Juhani Määttä.

Suomessa toimii tällä hetkellä vajaat 180 kiinteää vastaanottopistettä. Määrän pitäisi tuplaantua jotta kaikki saisivat palauttaa maksutta käytöstä poistetut laitteet. Nyt Kuusamossa laitteita viedään luvatta sinne minne ne eivät kuulu.

- Tämän talven aikana se on ollut ongelma että meillä oli tuossa tosi iso kasa kodinkoneita ja niitä koko ajan tulee lisää, selvittää kierrätyspiste Löytölän esimies Leena Poussi.

Suomen viisi tuottajayhteisöä, joissa on mukana laitteiden maahantuojia ja valmistajia, käyvät neuvotteluja kiinteiden, puolikiinteiden ja mobiilien vastaanottopisteiden aikaansaamiseksi. Ympäristökeskus on väläytellyt jätelain nojalla uhkasakkoja tuottajayhteisöille jos sopimuksiin ei päästä. Siihen asti Kuusamossa paikallinen yrittäjä ottaa vastaan esimerkiksi vanhan jääkapin kun ostaa uuden.

- Maksamme eri yrittäjälle, jotka käyvät hakemassa nämä (romut) pois - se maksaa jonkin verran. Kustannus on noin viisi prosenttia katteestamme, kertoo Mikon koneen toimitusjohtaja Mikko Ronkainen.

Ongelma pahin on harvaanasutuilla alueilla. Tällä hetkellä Kuusamossa ainoa virallinen paikka elektroniikkaromulle on kaatopaikka jossa ei ole kierrätys toimintaa. Kaupunki onkin pyytänyt kansalaisia varastoimaan poistetut laitteet omiin varastoihinsa kunnes kierrätyspiste toteutuu ja laitteet saadaan asianmukaisesti purettua.

- Osa näistä laitteista on ympäristölle vaarallisia. Näistä ei ole freoneja poistettu ja ne ovatkin ympäristölle vaarallisia, jos ne rikkoontuvat ja purkaantuu tätä ei ole suotavaa, sanoo Ronkainen.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat