Mainos

EKP nosti ohjauskoron 4,0 prosenttiin

Suomalaisten asuntolainamenot nousevat ohjauskoron nostamisen myötä. EKP:n päätös koron nostosta oli odotettu. Korko on nyt korkeimmillaan kuuteen vuoteen.

Euroopan keskuspankki EKP on nostanut euroalueen rahamarkkinoiden ohjauskoron 4 prosenttiin. Korko nousi 0,25 prosenttiyksikköä.

Päätös oli markkinaodotusten mukainen, sillä euroalueen talouskasvu on voimistunut ja inflaatiopaineet kasvaneet.

EKP:n pääjohtaja Jean-Claude Trichet sanoi EKP:n neuvoston kokouksen jälkeen, että euroalueen rahapolitiikka on edelleen kasvua tukevaa. EKP nosti tänään euroalueen tämän vuoden inflaatio- ja kasvuarvioita hivenen. Trichet'n kommentti viittaa rahapolitiikan kiristämisen jatkuvan.

- Rahapolitiikka tukee nykyisessä taloudellisessa tilanteessa edelleen kasvua. Rahoitus on edullista, rahamäärän ja luottojen kasvu voimakasta ja euroalueen likviditeetti runsas, Trichet sanoi Frankfurtissa.

Korkotason kohoaminen nostaa muun muassa suomalaisten asuntolainamenoja.

Euroalueen rahoitus- ja pääomamarkkinoiden korkotasoa ohjaava EKP:n korko nousi korkeimmaksi kuuteen vuoteen. Nousua oli jo ennakoitu markkinakoroissa. Pääomamarkkinoilla pitemmät lainakorot ovat kuitenkin pysyneet poikkeuksellisen alhaisina.

Euroalueen inflaatio nousee EKP:n uuden arvion mukaan tänä vuona 2,0 prosenttiin ja pysyy ensi vuonna yhtä nopeana. Kuluvan vuoden ennuste on 0,2 prosenttiyksikköä aiempaa arviota korkeampi. Inflaatiopaineiden kasvusta huolimatta inflaatiovauhti on suurin piirtein tavoitetasolla.

EKP ennustaa euroalueen kokonaistuotannon kasvavan tänä vuonna 2,6 prosenttia eli 0,1 prosenttiyksikköä aiemmin arvioitua nopeammin. Ensi vuoden bruttokansantuotteen kasvuennustettaan EKP laski prosenttiyksikön kymmenyksen 2,4 prosenttiin.

Edellytykset euroalueen suotuisan talouskasvun jatkumiselle ovat Trichet'n mukaan hyvät. Euromaiden kokonaistuotanto kasvaa edelleen merkittävästi nopeammin kuin vuosi sitten yleisesti odotettiin. Nopeaa on myös rahamäärän ja luottojen kasvu, joka on pysynyt kevyiden rahamarkkinoiden ja runsaan likviditeetin ansiosta hyvin nopeassa vauhdissa.

EKP aloitti rahapolitiikan kiristämisen toissa vuoden joulukuussa. Alimmillaan keskuspankin ohjauskorko oli 2,00 prosenttia. EKP piti koron 2 prosenttina kesäkuusta 2003 joulukuun alkuun 2005 asti.

Ohjauskoron nosto kavensi euron ja dollarin ohjauskorkojen eron 1,25 prosenttiyksikköön. Yhdysvaltain keskuspankin ohjauskorko on viime vuoden kesäkuun lopusta lähtien ollut 5,25 prosenttia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.