EKP kasvattaa lainaosto-ohjelmaansa 500 miljardilla eurolla – euroalue elpyy ensi vuonna aiemmin ennakoitua hitaammin

Koronakriisi muuttaa markkinoita – näin Suomi hyötyy 9:22
Miten korona on vaikuttanut Suomen talouteen?

Euroopan keskuspankki ennakoi, että euroalueen talouden elpyminen jää aiemmin ennakoitua hitaammaksi ensi vuonna.

EKP:n pääjohtaja Christine Lagarden esittelemä päivitetty ennuste arvioi, että ensi vuoden kasvuvauhti on 3,9 prosenttia. Syyskuussa ennuste ensi vuodelle oli 5 prosenttia.

Tämän vuoden alamäki jää toisaalta hiukan pelättyä loivemmaksi. Uusi ennuste on, että euroalueen talous supistuu tänä vuonna 7,3 prosenttia, ei 8 prosenttia.

Vuodelle 2022 EKP ennakoi nyt 4,2 prosentin kasvua. Seuraavana vuonna, eli 2023, tahti hidastuu 2,1 prosenttiin.

EKP laajentaa elvytystään 

Euroopan keskuspankki kasvattaa lainaosto-ohjelmaansa 500 miljardilla eurolla ja pidentää sen kestoa yhdeksällä kuukaudella, ainakin vuoden 2022 loppuun asti.

Aiemmin osto-ohjelmaan on varattu 1 350 miljardia vuoden 2021 kesäkuun loppuun.

EKP piti korkonsa ennallaan. Ohjauskorko on edelleen nollassa, maksuvalmiusluoton korko 0,25 ja pankkien talletuskorko -0,50.

EKP toteaa, että talouden epävarmuus on edelleen suuri, koska koronapandemian vaikutukset ovat vaikeasti ennustettavia, samoin kuin rokotusten saatavuuden aikataulu.

Pankeille tarjottavaa edullista rahoitusta yrityslainoille jatketaan vuodella kesäkuuhun 2022. Rahoituksen ehtoja kevennetään niin, että pankit voivat saada rahoitusta 55 prosenttia lainakannastaan. Uudet ehdot ovat tarjolla vain niille pankeille, jotka saavuttavat lainatavoitteen.

EKP toteaa, että korot pysyvät nykyisellä tai vielä alemmalla tasolla kunnes inflaatio euroalueella saavuttaa tavoitetason, hiukan alle kaksi prosenttia keskipitkällä aikavälillä. Nyt inflaatio on siitä kaukana. Marraskuussa euroalueen inflaatio oli jo neljättä kuuta peräkkäin taloutta hyydyttävän deflaation puolella, kun Eurostatin inflaatio oli -0,3 prosenttia.

Lainaostojen on määrä jatkua kunnes EKP katsoo koronakriisin olevan ohi. Siihen voi mennä vielä pitkään. Johtokunnan jäsen Isabel Schnabel totesi äskettäin odottavansa, että koronan aiheuttama talouskriisi kestää kauemmin kuin terveyskriisi.

Keskuspankki kertoo tarkemmin toimistaan koronakriisin runteleman euroalueen talouden tukemiseksi tiedotustilaisuudessa ja lehdistötiedotteissa tänään iltapäivällä.

Lue myös:

    Uusimmat