Mainos

Ekonomisti: Synkkä velka-arvio ei vielä viime laman tasoa

Valtiovarainministeri Jyrki Katainen arvioi valtion velan kasvavan ennakoitua suuremmaksi lähivuosina.

Katainen arvioi Ylen A-plus -ohjelmassa eilen, että valtion velka kasvaisi neljän vuoden aikana noin 40-60 miljardia euroa. Kolme kuukautta aiemmin Katainen arvioi velan kasvavan vain 30 miljardilla.

- Arvio perustuu talouskasvuun, joka on tänä vuonna -4,5 prosenttia. Mikäli talouskasvu laskee tätä enemmän, myös velkamäärä kasvaa, Katainen sanoi.

Katainen kuitenkin korosti, ettei kukaan tiedä tarkkoja summia. Hän otti esille myös mahdolliset menoleikkaukset ja veronkorotukset, mutta sanoi, että niiden aika on myöhemmin.

Velkaennuste tuplasti suurempi kuin 90-luvulla

Tällä hetkellä valtiolla on velkaa noin 50 miljardia euroa. 1990-luvun alussa velka kasvoi myös nopeasti. Esimerkiksi vuonna 1993 valtiolla oli velkaa yli 40 miljardia.

- Vaikka euromääräisesti tuolloin oli vähemmän velkaa kuin nyt, tilanne oli huonompi, koska bruttokansantuote oli pienempi. 90-luvun alun laman aikaan valtion velka oli pahimmillaan 67 prosenttia bruttokansantuotteesta, kun se nyt on 34 prosenttia, selventää Veronmaksajien ekonomisti Mikael Kirkko-Jaakkola.

Jos Kataisen pahin ennuste toteutuisi, valtion velka kohoaisi 110 miljardiin euroon. Kirkko-Jaakkola laskee, että bruttokansantuotteen tulisi supistua erittäin voimakkaasti, yhteensä kymmenen prosentin verran, jotta pahimmassakaan velkatapauksessa ajauduttaisiin laman ajan tunnelmiin.

- Ei sellainen bruttokansantuotteen lasku kuulosta uskottavalta, ei kukaan ole tainnut niin suurta pudotusta ennustaa, Kirkko-Jaakkola pohtii.

Kolme kuukautta sitten valtiovarainministeri Katainen arvioi bruttokansantuotteen supistuvan tänä vuonna kahden prosentin verran. Kataisen mukaan velan kasvu johtuu kokonaan taantuman aiheuttamasta tulojen vähentymisestä.

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.