Eikö uni tule? Emily jakoi terapeutilta saamansa nukahtamisvinkin – älä sorru yleiseen virheeseen

Nämä asiat vain myöhään valvova ihminen voi ymmärtää! 0:50
Kello lyö 22.03 ja alat saada kaikenlaisia hyviä ideoita? Nämä asiat vain myöhään valvovat ihmiset voivat ymmärtää!

Emily Brochu jakoi TikTokissa terapeutiltaan saamansa vinkin, joka auttaa nukahtamaan ja estää samalla vääränlaista ehdollistumista.

Normaalisti ihminen nukahtaa noin puolessa tunnissa, mutta toisinaan unen päästä kiinni saaminen tuossa ajassa jää vain haaveeksi.

Unettomuuden syynä voi olla esimerkiksi stressi tai kofeiinipitoisten juomien nauttiminen liian lähellä nukkumaanmenoa.

TikTok-käyttäjä Emily Brochu huomasi eräänä yönä makaavansa sängyssä hereillä juotuaan tölkin juomaa, joka sisälsi hänen tietämättään kofeiinia. Lakanoissa pyöriessään Emily ajatteli vain sitä, ettei saanut unta, mikä ei varsinaisesti auttanut nukahtamaan.

Lopulta hän muisti terapeuttinsa neuvon.

– Minä maksoin siitä, mutta aion jakaa sen kanssanne ilmaiseksi, Emily sanoo videollaan.

Älä jää vuoteeseen valvomaan

Jos video ei näy, voit avata sen tästä.

Terapeutti oli ohjeistanut Emilyä asettamaan nukahtamiselle aikarajan, jonka täyttymisen jälkeen tulisi nousta sängystä ja kirjoittaa kaikki päässä pyörivät ajatuksensa paperille.

Ajatusten kirjaamista tulisi jatkaa, kunnes väsymys iskee, ja mennä sitten takaisin nukkumaan, Emily kertoo.

Myös Uniliitto neuvoo nousemaan vuoteesta, jos uni ei tule 15–30 minuutissa. Ylösnousemisen jälkeen voi myös esimerkiksi juoda lämmintä kofeiinitonta juomaa, lukea, kuunnella musiikkia tai tehdä jotain muuta rauhoittavaa.

Ylhäällä pitäisi olla niin kauan, että on taas unelias, jolloin voi mennä takaisin sänkyyn nukkumaan.

Säännön avulla pyritään vahvistamaan yhteyttä sängyn ja levon välillä. Jos vuoteessa valvoo pitkään, elimistö alkaa yhdistämään sängyn hereilläoloon, mikä on niin sanottua vääränlaista ehdollistumista.

Ajatuksia voi purkaa jo ennen nukkumaanmenoa

Jos on taipuvainen pyörittelemään huolia päässään vuoteeseen mentyään, voi ajatuksia yrittää purkaa paperille jo ennen nukahtamisen yrittämistä. 

Amerikkalaistutkijat havaitsivat vuonna 2018, että tekemättömien töiden ja odottavien projektien tarkka listaaminen auttoi koehenkilöitä nukahtamaan nopeammin.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat