Mainos

Ei sopua asetarkastusjohtajasta

YK:n turvallisuusneuvosto joutuu jatkamaan sopivan johtajaehdokkaan etsimistä Irakin asetarkastustehtävän johtoon.

Turvallisuusneuvoston puheenjohtajana toimiva Yhdysvaltain YK-suurlähettiläs Richard Holbrooke ilmoitti aikaisin aamulla Suomen aikaa, että yksimielisyyteen nimityksestä ei päästy ja että neuvosto ei aseta mitään takarajaa sopivan ehdokkaan nimeämiseen.

-Me emme lähetä tätä kysymystä enää pääsihteerille, vaan se pysyy turvallisuusneuvostossa, totesi Holbrooke. YK:n turvallisuusneuvosto pohti johtajanimityksestä aiheutunutta kiistaa istunnossaan myöhään eilisiltana.

YK:n pääsihteeri Kofi Annan oli nimennyt maanantaina ehdokkaakseen ruotsalaisdiplomaatti Rolf Ekeuksen, mutta jo muutama tunti esityksen jälkeen Venäjä ilmoitti, että se ei hyväksy Ekeusta tehtävään.

Venäjä ei halua tehtävään henkilöä, jota Irak vastustaa kiihkeästi. Ekeus toimi ensimmäisen Irakin asetarkastustehtävän Unscomin johtajana vuosina 1991-97. Irak on syyttänyt YK:n tarkastajia mm. vakoilusta.

Kiina ja Ranska kielteisellä kannalla

Myöhemmin myös Kiina ja Ranska ilmoittivat kielteisestä kannastaan Ekeuksen valinnassa. Pääsihteeri Annan tiesi vastustuksesta jo etukäteen, mutta takaraja ehdokkaan löytämiseksi oli jo ylitetty.

Annan oli etsinyt sopivaa ehdokasta siitä saakka, kun YK päätti joulukuussa aloittaa Irakin asetarkastukset uudelleen. Annan on pyöritellyt listoillaan ainakin 25 eri ehdokasta, mutta yhdenkään taakse ei saatu kaikkien viiden turvallisuusneuvoston pysyvän jäsenmaan tukea.

Suomen-Israelin suurlähettiläs Pasi Patokallio oli loppuun saakka johtajaehdokkaiden joukossa. Irakiin kohdistuvia talouspakotteita ei aiota purkaa ennenkuin joukkotuhoaseiden löytämiseen keskittyvät tarkastukset on saatu päätökseen.

Yhdysvallat ja Britannia haluavat tehtävään henkilön, joka kannattaa Irakiin kohdistuvaa tiukkaa linjaa. Kiina, Venäjä ja Ranska ovat pakotteiden lieventämisen kannalla.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.