Ei ollut "riittävän sairas" – yksinhuoltajaäidille ei myönnetty tukea syöpähoitoihin: "Valtio, jossa olin maksanut veroja yli 10 vuotta, hylkäsi minut"

1:26
Syöpä kuolinsyynä yleistyy – viime vuonna syöpään arvioitiin kuolleen 9,6 miljoonaa ihmistä.

Kolmen lapsen äiti ei saanut avustettua hoitoa sairastamaansa syöpään, sillä nainen ”ei ollut riittävän sairas” pitkälle edenneestä sairaudestaan huolimatta, kertoo brittilehti Mirror.

Katie Larn, 29, havahtui viime vuoden marraskuussa olevansa alvariinsa uupunut. Valtavan väsymyksen lisäksi pienikin fyysinen rasitus sai nuoren naisen hengästymään.

Vajaa kuukausi myöhemmin ja lukuisten tutkimusten jälkeen selvisi, että nainen sairasti 3. asteen Hodgkinin lymfoomaa.

Terveyskirjasto Duodecimin mukaan Hodgkinin lymfooma on nuorten aikuisten imusolmukesyöpä, jonka paranemisennuste on verrattain hyvä. Sairauden hoitoon käytetään sekä solunsalpaaja- että sädehoitoa.

Kahden pienen lapsen sinkkuäidille syöpädiagnoosi oli maailmaa ravisutteleva asia.

– Kun kuulet sanan ’syöpä’, et kuule sen jälkeen enää mitään. Se oli kauhistuttavin päivä elämässäni. Minä vain mietin, miten lapseni pärjäisivät, ellen selviäisi, nuori nainen muistelee.

"Ei riittävän sairas" – apurahaa ei myönnetty 

Sen lisäksi, että imusolmukesyöpä heikentää ihmiskehon immuunijärjestelmää, syöpähoidot olivat Katielle raskaita. Kemoterapiajaksot laukaisivat naisessa allergisia reaktioita, minkä vuoksi hänen raajansa ja rintakehänsä näyttivät siltä kuin hänen ihoonsa olisi viillelty lukuisia pintaviiltoja.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä

Koska sairauden vaatima hoito on kallista, Katie haki avustusta hoitokustannuksiin. Hän sai kuitenkin pian kuulla, ettei hänelle voitu myöntää rahallista tukea. Ison-Britannian Työ- ja eläkeministeriön (DWP) mukaan Katie ”ei ollut riittävän sairas”, jotta hänen syöpähoitojaan olisi voitu rahoittaa valtion tilipussista.

– En voinut uskoa kuulemaani. He sanoivat, että jos syöpäni olisi terminaalivaiheessa, he voisivat yrittää saada maksun minulle viikossa. Käytännössä he tarkoittivat, että he eivät voi auttaa minua, ellen ole kuolemansairas, Katie avaa avustuksen edellyttämiä ehtoja.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

– Heillä on pisteytysjärjestelmä. Etujen saamiseksi minun olisi pitänyt saada 8 pistettä, mutta koska sain vain 6 pistettä, en kelpaa. Käytännössä minun piti pärjätä 3. asteen syövän kanssa yksinäni, Katie kertaa.

Veronmaksaja jätettiin kuin nalli kalliolle

Katie oli rahoitusta hakiessaan toimittanut ministeriöön lääkäriraportit, joista kävi ilmi muun muassa nuoren naisen terveydentila sekä se, että nainen kävi säännöllisesti kemoterapiassa.

Raportit eivät kuitenkaan automaattisesti tarkoittaneet myöntävää päätöstä, sillä päätöksentekoon vaikutti hakuprosessin aikana suoritettava kotikäynti.

– Olin silloin käynyt vain yhdessä kemoterapiasessiossa. Kotikäynti suoritettiin ennen kuin hiukseni olivat lähteneet ja ennen kuin lääkkeet olivat alkaneet vaikuttaa siten, että painoni nousi. Heidän on täytynyt ajatella, että koska näytin hyvinvoivalta, syöpä ei ole voinut olla niin paha, Katie pohtii.

Ministeriö kommentoi tapausta

Työ- ja eläkeministeriö vakuuttaa, että järjestelmä tekee päätöksensä saamiensa todisteiden perusteella.

– Olemme sitoutuneet varmistamaan, että ihmiset saavat terveydentilaansa vastaava tukea, minkä vuoksi pitkäaikaisten sairauksien hoitokustannuksia rahoittava PIP-maksujärjestelmä tutkii, miten ihmisten terveydentila vaikuttaa heihin päivittäisessä elämässä, DWP tiedottaa.

Ministeriöstä todetaan, että päätökseen tyytymätön potilas voi halutessaan valittaa aina tuomioistuimeen saakka. Lisäksi päätökseen voi hakea muutosta, mikäli potilaan terveydentilassa tapahtuu muutoksia.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

Taistelu byrokratiaa vastaan jatkuu

Katien syöpä on tällä hetkellä remissiovaiheessa ja hän voi olosuhteisiin nähden hyvin. Kohentuneen terveydentilansa ansiosta hän haluaa tuoda ilmi, kuinka kieroutunutta byrokratiaa Isossa-Britanniassa syöpäsairaat potilaat saattavat kohdata.

– Olin työskennellyt taukoamatta valmistumiseni jälkeen, ja silloin, kun olisin tarvinnut apua kaikkein eniten, valtio, jossa olin maksanut veroja yli 10 vuotta, hylkäsi minut, Katie sanoo katkerana.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä

– Koska minulla on kaksi lasta, jotka ovat riippuvaisia minusta, tarvitsin syöpätaisteluuni kaiken mahdollisen avun, yksinhuoltajan arkea pyörittävä nainen tuhahtaa.

BBC:n mukaan Katie uskoo, että hänen terveydentilansa sekä hoidontarpeensa oli arvioitu väärin kotikäynnin yhteydessä. Hän odottaa tällä hetkellä tuomioistuimen käsittelevän hänen tapaustaan uudelleen.

Lue kaikki uusimmat lifestyle-aiheiset artikkelit!

Lähteet: BBCMirror, Facebook

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja