Mainos

Ehec-bakteeri sairastuttanut yli 1 500 Saksassa, tänään 365 uutta tapausta

Suomalaisten ei tarvitse rajoittaa vihannesten syöntiä Saksasta alkaneen Ehec-epidemian takia.

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran pääjohtaja Jaana Husu-Kallion mukaan Eviran viikko sitten antama suositus espanjalaisten kurkkujen välttämisestä pitää, mutta uusia suosituksia ei anneta, ennen kuin bakteeritartunnan lähde on selvitetty. Viranomaiset ovat kumonneet aiemmat epäilyt espanjalaisista kurkuista tartunnan lähteenä.

Suomessa tartunnan riskiryhmään kuuluvat Eviran mukaan epidemian aikaan Pohjois-Saksassa matkailleet henkilöt. Matkailijoita, joilla esiintyy vatsatautioireita kuten veristä ripulia, kehotetaan ottamaan yhteyttä lääkäriin.

Saksassa Ehec-bakteerin aiheuttamien tautitapausten määrä on edelleen kasvussa. Maan terveysviranomaisten mukaan sairastuneita on jo 1500. Pelkästään keskiviikkona uusia tapauksia raportoitiin 365.

Ruotsissa sairastuneita on 45. Kaikkien uskotaan saaneen tartunnan Saksassa. Epidemia on tähän mennessä tappanut 15 ihmistä Saksassa ja yhden ihmisen Ruotsissa.

Terveysviranomaiset etsivät edelleen bakteerin alkulähdettä. Saksa on varoittanut toistaiseksi syömästä raakaa kurkkua, tomaatteja ja salaattia, kunnes asia selviää.

Euroopan unioni ilmoitti keskiviikkona, ettei se aio rajoittaa vihannesten myyntiä tai matkustusta epidemian keskusalueelle Hampuriin.

Espanja vaatii Saksaa tilille syytöksistä

Espanja ja Hollanti vaativat Euroopan unionilta korvauksia vihannesvientinsä kärsimien vahinkojen tähden.

Espanja ilmoittaa harkitsevansa oikeustoimia Saksan paikallisviranomaisia vastaan, koska maan elintarviketuotanto on menettänyt satoja miljoonia euroja Ehec-kriisin vuoksi.

- Yhtään tällaista tapausta ei ole koskaan esiintynyt Espanjassa, mikä merkitsee sitä, että bakteeri ei ole peräisin Espanjasta, sanoi apulaispääministeri Alfredo Perez Rubalcaba radiohaastattelusta.

Rubalcaban mukaan Espanja harkitsee Hampurin paikallisviranomaisten haastamista oikeuteen, koska espanjalaisten kurkkujen leimaaminen bakteerien lähteiksi alkoi sieltä.

Saksan maatalousministeri Ilse Aigner vastasi keskiviikkona kritiikkiin toteamalla, että EU:n säädösten mukaan varoitus oli annettava heti, kun espanjalaisista kurkuista löytyi kolibakteeria.

Löytynyt bakteerikanta ei kuitenkaan ollut sama kuin Saksassa sairastuneista eristetty.

(MTV3 - STT - AFP - Reuters - TT)

Katso Helena Liikasen juttu (Seitsemän uutiset 1.6.2011)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.