Eeva Lehtimäen kommentti: PS kaappasi muilta puolueilta miehet ja kiri gallupkärkeen, kun puhe nuorten jengiväkivallasta yltyi – riittääkö SDP:n kiito kevään kuntavaaleihin asti?

MTV:n Uutisextrassa eilen vieraillut Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho on saanut Keskustaa koskevilla kommenteillaan aikaan myrskyn. 0:52
Tämä Jussi Halla-ahon kommentti maataloustuista MTV:n Uutisextrassa raivostutti keskustalaiset.

Tuore kannatuskysely lisää Kokoomuksen ja Petteri Orpon ahdinkoa. Alamäki jatkuu. Samalla kärkikaksikko eli Perussuomalaiset ja SDP ovat karkumatkalla muihin puolueisiin verrattuna, kirjoittaa MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki.

Keskityn tässä kommentissa neljään suurimpaan puolueeseen. Rajauksen syy paljastuu lukemalla teksti loppuun asti.

Ylen tuoretta mielipidemittausta pureksitaan lähipäivät sekä mediassa että puolueissa. Kannatusluvut ovat pysyneet pitkään muuttumattomina, mutta nyt väreilee.

Tuoreiden lukujen mukaan Perussuomalaiset on noussut pitkästä aikaa niukasti suosituimmaksi puolueeksi 20,9 prosentin kannatuksella. Kakkosena on SDP 20,6 prosentilla.

Pääministerivaihdoksesta tulee kohta vuosi. Itsenäisyyspäivän alla viime vuonna demarien kannatus oli vain 13,2 prosenttia. Isotkin muutokset ovat siis mahdollisia.

Koronakriisin hoito ja SDP:n kannatus ovat kulkeneet käsi kädessä. Ylen maaliskuun mittauksessa perussuomalaiset oli edellisen kerran niukasti ykköspuolue (20,0%), mutta sen jälkeen SDP on pysytellyt paalupaikalla Sanna Marinin henkilökohtaisen suosion siivittämänä.

Kansa on tukeutunut pääministerin vakaaseen viestintään ja rauhalliseen olemukseen pandemian keskellä.

Tyytymättömiä, kaappauksia muista puolueista ja turvattomuuspuhetta 

Marraskuun kyselyssä Perussuomalaiset on kiilannut demarien ohi. Oppositiossa jonkun puolueen kannatus kasvaa usein luonnonvoiman lailla. Ei tarvitse edes tehdä juuri mitään.

Huonojen koronauutisten ja yleisen epävarmuuden keskellä Perusuomalaiset on puolue, johon tyytymättömyyttä on purkautunut. 

Taloustutkimuksen aineiston mukaan Perussuomalaiset on pystynyt pitämään eduskuntavaaleissa puoluetta äänestäneet riveissään. Lisäksi nukkuvia on saatu heräteltyä kannattajiksi. Kuntavaalien kannalta kiinnostavinta on se, että Jussi Halla-aho joukkoineen noukkii lisäkannattajia erityisesti Kokoomuksesta ja Keskustasta.

Samaan aikaan kun maata johtaa naishallitus, perussuomalaisten kannatuspohja nojaa entistä tiukemmin miehiin. Tämä olisi kiinnostava penkomisen paikka myös politiikan tutkijoille.

Viime päivinä erityisesti Keskusta ja Perussuomalaiset ovat sanailleet tiukasti julkisuudessa alue- ja maataloustuista Jussi Halla-ahon Uutisextrassa esiintymisen jälkeen.

Puolueet taistelevat armottomasti samoista sieluista maakunnissa, keskustan perinteisesti vahvoilla alueilla.

Perusuomalaisilta on vaadittu selkeitä kantoja oikeusvaltioperiaatteeseen, kun Eurooppa kovistelee Unkaria ja Puolaa koronatukien vastineeksi.

Roustaus ei hetkauta tavista

Eilen valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) roustasi oppositiopuolueita niiden varjobudjeteista. Erityisen kovaa kyytiä sai juuri Perussuomalaiset.

Nämä ovat kuitenkin politiikan heavyjuusereiden herkkua, reipasta väittelyä, joka ei hetkauta tavallisen äänestäjän maailmankuvaa välttämättä mihinkään suuntaan. Eivätkä viime päivien tapahtumat vielä edes näy äänestäjien kannoissa.

Mittausjaksolle osuu julkinen keskustelu nuorten tilanteesta ja siitä onko jengiytyminen ja väkivaltainen käyttäytyminen lisääntynyt. Turvattomuuspuheen lisääntyminen ja kytkös maahanmuuttotaustaisiin nuoriin on polttoainetta, josta perussuomalaiset ammentaa voimaa. Tämä saattaa näkyä kannatuksen kasvussa.

Perusuomalaiset tekee myös kovasti töitä, jotta se saisi kunnon listat täyteen kuntavaaleihin. Politiikan viesti kiteytyy toreilla ja turuilla kolmeen helposti muistettavaan teemaan: polttoaineverojen korotuksiin eli autoilun kallistumiseen, maahanmuuton kustannuksiin sekä EU:n valtaisan elvytyspaketin vastustamiseen.

Kestääkö Marinin kiito huhtikuulle asti?

Pääministeri Sanna Marinin henkilökohtainen suosio on korkealla. Koronan hoidosta voi jatkossa tulla sekä SDP:n vahvuus mutta myös suosiota syövä asia.

Pääministeri on vedonnut toistuvasti julkisesti koronaväsymystä poteviin kansalaisiin tautilanteen heikkenemisen vuoksi. Keväällä ohjeet otettiin kirjaimellisesti, nyt tähän ei voi enää luottaa. On raakaa sanoa, mutta asialla ei ole uutuusarvoa.

Valtiovarainministeriön entisen valtiosihteerin Martti Hetemäen ja pääministerin valmiuslakia ja koronatietoisuutta käsitelleen viestittelyn vuotaminen julkisuuteen ei ollut Marinin ja SDP:n kannalta hyvä asia, vaikka näin oli ehkä kabineteissa laskettu. 

Viesteillä haluttiin antaa kuva julkisuuteen, että pääministeri on ollut valveutuneempi ja huolestuneempi koronatilanteen kehittymisestä, mutta muut puheenjohtajat ja ministerit ovat laittaneet kapuloita rattaisiin. Kyllä minä mutta ne muut ei ole joukkuelajissa viisasta taktiikkaa.

Viestit saivat odotetusti happaman vastaanoton hallituskumppaneilta.

Koronatilanne tulee hallitsemaan vielä pitkään politiikan agendaa ja saattaa näkyä vielä jopa kuntavaalitaistelussa keväällä.

Tässä hallitus on etulyöntiasemassa, varsinkin kun rokotteesta on saatu lupaavia uutisia. Samaan aikaan voi tulla myös virheitä, eikä tauti otakaan laantuakseen.

Sähköpostittelun päätyminen julkisuuteen halusi alleviivata, ettei Marin aio ottaa hallituksen näkyvimpänä hahmona mahdollista huononevaa tilannetta omaan piikkiinsä.

Alavireinen Kokoomus

Entä sitten Kokoomus? Uusin mittaus on puolueen kannalta karmea. Alavire jatkuu, oppositiossa se on jäämässä kakkospuolueen rooliin. Kuntavaalien tappio häämöttää tällä menolla. Vaikka laskua edelliseen mittaukseen on vain 0,7 prosenttiyksikköä, puolue on lasketellut alaspäin koko syksyn ajan.

Jokainen puolueen ulostuloja ja somekäyttäytymistä seurannut on nähnyt, että puolue hakee linjaansa oppositiossa. Miten olla samaan aikaan oppositiossa, mutta vastuullinen ja uskottava. Ollako kallellaan arvokonservatiivien suuntaan vai pyllistääkö samalla liberaaleille? Petteri Orpo joukkoineen onkin kuin Hamlet kyselemässä pääkallolta, miten päin tässä nyt pitäisi oikein olla.

Viime päivien oikeusvaltioperiaatteen kanssa Orpo on vetänyt selvää pesäeroa Perussuomalaisiin.

Mahdollinen kuntavaalitappio aloittaa joka tapauksessa keskustelun myös puheenjohtajan vaihdoksesta, vaikka Petteri Orpo yrittää reippaasti muuta väittää.

Orpon sanoma on ollut, että puolueen tunnusluvut eli vetovoima, kuntavaalipotentiaali ja äänestystodennäköisyys olivat samalla tolalla myös neljä vuotta sitten, mutta siitä huolimatta puolue punnersi kuntavaalien ykköseksi.

Totta vai toiveajattelua, jolla yritetään pitää omien uskoa yllä?

Joko Keskusta on kanveesissa?

Keskustan mittarit eivät näytä juuri nyt lupaavilta. Kannatus on edelleen ja vain 12,1 prosenttia.

Samaan aikaan puolueiden käyttöönsä tilaama puoluebarometri näyttää hyvää säpinää SDP:n, Kokoomuksen ja Perussuomalaisten ympärillä. Näissä puolueissa on imua. Tällä hetkellä näyttää siltä, että taistelu suurimman puolueen paikasta kuntavaaleissa käydään näiden kolmen puolueen kesken.

Keskustan tuore puheenjohtaja Annika Saarikko vetää julkisuudessa vahvasti, mutta riittääkö sekään nostamaan kannatusta. 

Keskusta on vahva maaseutupaikkakunnilla. Paljon riippuu ehdokasasettelusta, mutta kilpailijat ovat jo valmiita sanomaan, että vaalitappio häämöttää, turpaan tulee. Lähinnä kyse on siitä, mihin vedetään torjuntavoiton ja vaalitappion katkera raja.

Tarkista nelikon kisakunto tiistaina

Trendeillä on merkitystä puolueille, jotka valmistautuvat huhtikuun kuntavaaleihin koronakriisin keskellä. Politiikassa ei kannata myöskään vähätellä psykologian merkitystä. Kuuluuko voittajajoukkueeseen vai jengiin, jonka suunta on alavireinen?

Koronakriisi pitää politiikan ja opposition pelitilan kapeana lähikuukaudet. Ratkaisukeskeinen hallitus hyötyy, oppositiolla ei ole paljon sanottavaa. Tämän osoitti Kokoomuksen tussahdukseksi jäänyt maskipyöritys syksyllä.

Kuntavaalien yhteydessä on hyvä päästä puhumaan myös tulevaisuudesta ja koronan jälkeisestä ajasta. Hallituksen toimintakykyä muissa aiheissa testataan seuraavaksi eläkeputkineuvotteluissa ja luvatuissa lisätyöllisissä jo tässä kuussa.

Velkamiljardeihin ei taida olla uskottavaa ratkaisua juuri kellään, koska yhtä iloista velkarallia lupasivat myös opposition varjobudjetit eilen eduskunnassa.

Jokainen voi tarkistaa neljän suurimman puolueen puheenjohtajan kisakunnon ensi viikon tiistaina, kun MTV Uutiset tenttaa suorassa lähetyksessä Sanna Marinia, Annika Saarikkoa, Jussi Halla-ahoa ja Petteri Orpoa.

Hallituskaksikko vastaan oppositioduo. Ketkä ottavat välimatkaa toisiinsa? Miten koronan kanssa päästään kuiville vesille? 

Tervetuloa kanavalle 8.12. kello 20–21. Olemme Asian ytimessä Jaakko Loikkasen johdolla. Ilmassa on sähköä. Neljän puheenjohtajan kohtaamiset ovat olleet harvinaista herkkua.


Lue myös:

    Uusimmat