Eeva Lehtimäen kommentti: Politiikassa on täysi rähinä päällä, kannatusluvuissa ei muutoksia ja kohta paheneva korona pistää taas pakan uusiksi

Puoluekokoukset, hallituksen talous- ja työllisyystoimet, yritysten yhteiskuntavastuu, isot yt-uutiset sekä kiihtyvä koronakriisi ovat hallinneet politiikan alkusyksyä. Tuoreen mielipidemittauksen suurin uutinen on se, että kannatusluvuissa politiikan kovat kierrokset eivät näy, kirjoittaa MTV uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki.

Kannatusluvut ovat kuin seisovaa vettä kotimaisessa politiikassa. "Muutokset ovat tällä kertaa oikeastaan harvinaisen pieniä", ihmettelee Taloustutkimuksen Tuomo Turja.

Pääministeri Sanna Marinin sdp on pitänyt kärkipaikkansa Ylen tuoreessa gallupissa 21,8 prosentin kannatuksella. Perussuomalaiset tulee kakkosena 19 prosentilla ja kokoomus 17,7 prosentilla.

Ei helpotusta keskustan kannatustuskaan

Keskusta roikkuu kaukana kärkikolmikon takana 11,5 prosentin lukemalla. Keskustan puheenjohtajavaihdos Katri Kulmunista Annika Saarikkoon ei ole piristänyt puolueen kannatusta oikeastaan mitenkään, vaikka Saarikko on ottanut ja saanut paljon julkista näkyvyyttä valintansa jälkeen.

Puheenjohtaja itse tietää, ettei kannatusalhosta nousuun ole oikotietä. Puolue toivoo kädet ristissä, että Saarikon persoona vetää keskustan samanlaiseen nousuun kuten kävi demareille Sanna Marinin vedolla.

Keskustalle elintärkeisiin kuntavaaleihin on aikaa vain puoli vuotta. Pahalta näyttää juuri nyt.

Politiikan syksyä ovat hallinneet puolueiden ja henkilöiden taisteluparit. Ne syövät happen kaikilta muilta. Keskustan sihisevä dynamiittipötkö on ollut elinkeinoministeri Mika Lintilä, joka on viikko toisensa jälkeen napit vastakkain sosiaali- ja terveysministeriön ja erityisesti perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) kanssa koronan hoitamisesta.

Kokoomuksen ja sdp:n taistelupari

Politiikan toinen taistelupari näyttää muodostuvan sdp:n ja kokoomuksen välille. Tässä vaiheessa tämä matsi on hyödyttänyt sdp:tä ja Sanna Marinia. Kovasta arvostelusta huolimatta pääministeri ei ole perääntynyt tuumaakaan kovista puheistaan yhteiskuntavastuutaan laistavista, osinkoja jakavista ja sen jälkeen työntekijöitään irtisanovista yrityksistä.

Pääministerinä Marin on ollut selkeä ja sovinnollinen koronakriisin hoitaja ja saanut tällä toiminnallaan kansan luottamuksen kuukaudesta toiseen. Samaan aikaan Marin näyttää myös reilusti väriä. Eduskunnan salissa hän on nopeasti kiihtyvä sdp:n puoluejohtaja, joka ei kaihda matsia kokoomuksen kanssa. Tämä nähtiin sekä välikysymyskeskustelussa että eilen budjetin lähetekeskustelussa.

Toistaiseksi tämä näyttää purevan.

Sdp:n ja Marinin henkilökohtaista suosiota ei näytä horjuttavan edes sosiaali- ja terveysministeriön johdolla vedetty syksyn koronaviestintä. Se on ollut sekavaa ja puutteellista. Kansalaisen on ollut vaikea hahmottaa vastuita valtakunnallisten suositusten ja alueiden toimien välillä.

Kokoomuksen sekava oppositiolinja

Koronakevään jälkeinen linnarauha on ollut ohi jo jonkin aikaa. Kesän hiljaiselon jälkeen kokoomus sanoo laittaneensa ison vaihteen päälle oppositiopolitiikassa. Talouden koko kirjo on ollut kokoomuksen lautasella silputtavana. Toistaiseksi laihoin tuloksin.

Politiikan tarkkailijan on tällä hetkellä vaikea hahmottaa, mikä on kokoomuksen linja. Se huojuu, erityisesti korona-arvostelussa. Välillä pitäisi laittaa kaikki kiinni ja nopeasti tai sitten toisaalta taas pitää ravintolat ja matkailu hyrräämässä työpaikkojen vuoksi.

Petteri Orpo on poliitikko, joka ei ole parhaimmillaan oppositiossa. Puolueella on monta kärkeä julkisuudessa, mutta Antti Häkkänen, Elina Lepomäki ja Kai Mykkänen tuovat jokainen ulostuloillaan enemmän hajaannusta kuin yhtenäisyyttä puolueen linjauksiin.

Populismin seireenin laulu vetää myös kokoomusta. Tästä pitää huolen muun muassa kokoomuksen oma Mikko Kärnä eli Timo Heinonen, joka rientää ääntä nopeammin Twitteriin spinnaamaan aiheesta kuin aiheesta. Eikä hän ole edes ainoa.

Perussuomalaiset – Suomen suurin työväen puolue

Perussuomalaiset on pitänyt vahvan asemansa, vaikka se on ollut sivuroolissa syksyn poliittisissa asiataistoissa. Puolue vastustaa EU:n mittavaa elvytyspakettia, mutta se ei ole juuri nyt politiikan ykkösagendalla koronatilanteen nopean heikkenemisen vuoksi.

Demarit nujakoi kokoomuksen kanssa, mutta sen ei kannata väheksyä perussuomalaisia. Puolue on vahvistunut entisestään työväestön keskuudessa.

Erilaiset kohut, suhde oikeistolaisiin ääriliikkeisiin tai paikallispoliitikko Pekka Katajan murhayritys ovat puhuttaneet, mutta eivät vaikuttaneet kannatukseen.

Myös vihreiden kannatus polkee paikallaan. Syyskuun budjettiriihessä suurimmat väännöt liittyivät ilmastotoimiin, muun muassa turpeen verokohteluun. Puheenjohtaja Maria Ohisalo sai muut hallituspuolueet, erityisesti vasemmistoliiton Li Anderssonin, hermostumaan vihreiden viestistä, että se on ainoa ilmastotoimien takuupuolue hallituksessa.

Taloustutkimuksen mukaan erityisesti sdp nakertaa tällä hetkellä vihreiden kannatusta.

Paheneva koronatilanne muuttaa taas politiikan asetelmia

Politiikan reipas syksy on päässyt vasta vauhtiin. Samaan aikaan koronatilanne alkaa leimata politiikan agendaa entistä enemmän. Ensi viikolla hallitus kokoontuu kahteen isoon neuvotteluun uusista rajoitustoimista. Myös oppositio on kutsuttu toiseen tapaamiseen keskiviikkona.

Tämä on fiksua. Korona on kaikkien yhteinen ongelma. Samalla hallitus sitouttaa, mutta opposition kannalta myös sitoo sen kädet.

Niinpä erityisesti kokoomuksen ja perussuomalaisten täytyy valita, miten paljon mennään samaan suuntaan viheliäisen viruksen torjunnassa hallituksen tukena ja mikä on taas tervettä ja normaalia demokratian peruskauraa eli hallituksen toimien kriittistä arviointia.

Lue myös:

    Uusimmat