Eeva Lehtimäen kommentti: Edessä raivoisa vaalikamppailu – kolmen kärki tiivistyy

Kevään eduskuntavaaleihin on aikaa tasan kaksi kuukautta ja kolmen suosituimman puolueen kannatusluvut pakkautuvat yhä lähemmäs toisiaan, kirjoittaa MTV uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki. 

Puolueiden kannatusluvut elävät, kun ihmiset alkavat oikeasti pohtia omaa äänestämistään. Ylen tuoreen mielipidemittauksen kiinnostavin tieto on, että vain 69 prosenttia kyselyyn osallistuneista ilmoitti äänestyskantansa.

Ketkä siis saavat viimeistään äänestyspäivänä 2. huhtikuuta sohvaperunat liikkeelle tai vakuuttavat kantaansa empivät teemashoppailijat taakseen?

Ylen kyselyssä kokoomus, perussuomalaiset ja keskusta ovat hukanneet kannattajiaan jonnekin, ehkä katsomoon.

Näin tiukassa asetelmassa maalikamera saattaa erottaa häviäjän ja voittajan. Esimerkiksi vuoden 2019 eduskuntavaaleissa demarien ja kakkoseksi punnertaneen perussuomalaisten välinen ero oli vain 7 666 ääntä.

Orpo ei voi ottaa leppoisasti – miten selvitä nyrkkeilysäkkinä? 

Kyselyn kolmen suosituimman puolueen järjestys on uusimmassa mittauksessa vaihtunut.

Kokoomus jatkaa ykkösenä 21,6 prosentin tuloksella, laskua on tosin 1,4 prosenttiyksikköä.

Kokoomus ja Petteri Orpo eivät siis voi vielä leppoistella ja alkaa varmistella mustan auton takapenkkiä pääministerinä.

Kokoomus on vaalien ykkösnyrkkeilysäkki. Iskuja satelee puoluekentän joka puolelta. Kokoomus vetää tiukkaa talouskurilinjaa valtiovarainministeriön viitoittamalla tiellä ja jäänee melko lailla yksin puolustamaan linjaansa.

Samaan aikaan hallituspuolueet ovat tasoitelleet kansalaisten arkea kuin helikopterivanhemmat konsanaan tarkoituksena viedä happi oppositiopuolueilta ennen vaaleja. Ylimääräinen lapsilisä, maataloustuki, sähkötuki, 500 miljoonaa hyvinvointialueille hoitojonorahaa, korkovähennyksen palautuksen selvittäminen.

Osa varmasti tarpeen, mutta paniikissa tehdyt päätökset ovat aiheuttaneet sen, että rahaa syydetään isolle joukolle, eikä niille, jotka sitä oikeasti tarvitsevat. Samasta älähti eilen myös Talouspolitiikan arviointineuvosto.

Marin hakee naisäänestäjiä demareille 

Perussuomalaisten kannatuksen laskun vuoksi sdp on noussut jälleen kyselyn kakkoseksi 19,1 prosentin kannatuksella. Tulosta voi pitää hyvänä, koska pääministeripuolueen kannatus yleensä laskee mitä pidemmälle vaalikausi etenee.

Demareita pitää pystyssä poikkeuksellisen suosittu pääministeri Sanna Marin. Marin viestii Instagramin kautta miljoonalle seuraajalleen. Kotimaan politiikassa ja perinteissä mediassa hän on yhtä harvinainen ilmestys kuin vesiperhosiin kuuluva pirkanpalkonen (Oxyethira tamperensis).

Hyvä esimerkki on outo episodi valtioneuvoston kansliaan väkisin ajetusta Nato-neuvonantajasta. Kesti noin puolitoista viikkoa ennen kuin pääministerilta saatiin perustelut sekä hankkeen todennäköinen siirto seuraavan hallituksen ja pääministerin päätettäväksi.

Tämä puolueen talouspolitiikan linjan esittelyssä, kun mediaa ei päässyt karkuun. Samaan aikaan osuivat myös Turkin uudet Nato-ulostulot Ruotsia vastaan. Tästäkään pääministeriltä ei kuultu mitään.

Kova luu tenteissä 

Politiikan toimittajien yhdistyksen järjestämä debatti näytti, että suomalaiset kohteliaisuussäännöt eivät päde näissä vaaleissa. Sanna Marin kävi ajoittain jopa aggressiivisesti Orpon kimppuun ja kokoomuksen puheenjohtaja jäi väittelyssä altavastaajaksi.

Marin ei välttämättä puhuttele perinteisiä miesäänestäjiä, mutta hänen kohderyhmänään taitavat olla liikkuvat naisäänestäjät.  Heille Marin voi olla esikuva ja leikkausporvaria vastaan taisteleva voimahahmo.

Purra ja ei-politiikka

Perussuomalaisten kannatus on tippunut vajaan prosenttiyksikön edellisestä mittauksesta ja on nyt 18,4 prosenttia. Riikka Purran ulostulot ovat tällä hetkellä perussuomalaisuuden ydinteemoja, mutta kuin steroideilla pumpattuna.

Purran vaaliviestin ydin on suomalaiset ensin. Loppuvaalikaudesta oppositiopuolue on pitänyt ääntä kansalaisten kukkaroasioista pakottaen myös hallituksen liikkeelle.

Nyt vaalien alla puolue vetää ovia kiinni joka suuntaan. Entistä tiukempaa maahanmuuttopolitiikkaa, turvallisuusuhkia, EU:sta eron väläyttelyä, ei ilmastopolitiikalle, kokoomukselle irvailua, kun puolue huojuu konservatiivisten ja liberaalien arvojen puristuksessa, kuten viimeksi eilen translain äänestyksessä.

Purran kannanottoja työperäiseen maahanmuuttoon ovat kauhistelleet monet elinkeinoelämän vaikuttajat, esimerkiksi Nokian toimitusjohtaja Pekka Lundmark.

Puolue napsii aiheita, jotka ovat herrojen ja rouvien kotkotuksiin epäilevästi suhtautuvien kansalaisten pulssilla, mutta katse on aina taaksepäin ja pelon kautta operointia. Tähän asti se on toiminut. 

Perussuomalaisten on kuitenkin vaikea näillä linjauksilla löytää hallituskavereita. Eikä kukaan pysty muodostamaan hallitusta yksin, mutta se ei näytä perussuomalaisia huolettavan. 

Mutta juuri nyt eivät muutkaan puolueet näytä piittaavan yhteistyökuvioista vaalien jälkeen, vaan tärkeintä ovat iskulauseet, toisten mollaaminen ja oman erinomaisuuden korostaminen. Katse on maassa, eikä äänestäjä ole päässyt herkuttelemaan puheenjohtajien tulevaisuusvisioilla.

Keskustan kannatus alamaissa 

Kolmen kärjen takana keskusta ja vihreät käyvät taistoa neljänneksi suurimman puolueen paikasta. Kannatukset ovat käytännössä tasan, mutta vihreät on nyt karvan verran keskustan edellä 10,3 prosentin kannatuksella. 

Keskusta on suoriutunut 10,1 prosentin suuruisesti, laskua edelliseen mittaukseen on 0,8 prosenttiyksikköä. 

Keskustan ideatykki on suoltanut apua ja rahaa kansalaisille hallituskauden loppumetreillä ja puolue yrittää mennä edes himppasen eteenpäin tulevissa vaaleissa.

Keskusta säilyttänee neljänneksi suurimman puolueen aseman, kun keskustan kenttädiesel pääsee vauhtiin. Puheenjohtaja Annika Saarikko yrittää kasata joukkonsa, jotta edessä ei olisi viime vaalejakin karmeampi lopputulos. 

Vaaliristeilyllä avuksi otettiin jopa jääkiekkopaidatLeijona-hengessä. 

Pienillä puolueilla pelin paikka 

Keskustan ja vihreiden valtti on se, että juuri nyt hallituspohjan muodostaminen näyttää poikkeuksellisen kinkkiseltä. Niinpä siinä avautuu pelin, iltalypsyn, tofun ja metsäntuoksuisen politiikan paikka seuraavan hallituksen liimana ja enemmistön takaajana.

Jos siis vihreiden ja keskustan vaalitulokset antavat sille eväitä.

Lue myös:

    Uusimmat