Mainos

Edustajainhuoneen puhemies Pelosi tapasi Dalai-laman

Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi sanoo Tiibetin tilanteen olevan haaste maailman omalletunnolle. Pelosi tapasi Tiibetin hengellisen Dalai-laman Pohjois-Intiassa.

Pelosin mukaan vapaan maailman ihmiset menettävät oikeutensa puhua minkään maailmankolkan ihmisoikeuksien puolesta, jos he eivät asetu vastustamaan kiinalaisten Tiibetissä ja Kiinassa harjoittamaa sortoa.

Pelosi on vierailulla Intiassa, ja hän lensi Delhistä Dharamshalaan Pohjois-Intiaan, missä Tiibetin pakolaishallitus pitää päämajaansa. Pelosin ja Dalai-laman tapaamisesta oli sovittu jo ennen Tiibetin mellakoita.

Tiibetin väkivaltaisuuksista olisi Pelosin mielestä järjestettävä kansainvälinen tutkimus. Pelosi huomautti kuitenkin, ettei hän kannata Pekingissä elokuussa pidettävien olympialaisten boikotointia.

Kiinan pääministeri Wen Jiabao sanoi eilen, että Kiinalla on runsaasti todisteita siitä, että "Dalai-laman klikki" on lietsonut Tiibetin mellakoita. Kiinan mukaan Dalai-lama ajaa Tiibetin itsenäistymistä Kiinan alaisuudesta. Dalai-lama torjuu syytöksen ja sanoo haluavansa vain laajempaa autonomiaa Tiibetille. Dalai-lama korostaa myös, ettei hän kannata olympiakisojen boikotointia.

Pelosi on arvostellut aiemminkin voimakkaasti Kiinaa ihmisoikeuksien loukkauksista, ja hän tapasi Dalai-laman myös vajaat puoli vuotta sitten. Pelosi oli yksi taustahahmoista kun Dalai-lamalle lokakuussa ojennettiin kongressin kultamitali, korkein siviileille myönnettävä amerikkalainen kunniamerkki.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.