Mainos

Eduskuntakin puhui "Vanhasen lautamiehistä"

Pääministeri Matti Vanhasen käräjöinti entistä naisysäväänsä Susan Ruususta vastaan on puhututtanut tänään eduskuntaakin suullisella kyselytunnilla. Esille nousi lautamiesten mahdollinen poliittisuus ja asiantuntemus.

Oikeusministeri Tuija Brax (vihr) joutui eduskunnan suullisella kyselytunnilla vastaamaan Tuulikki Ukkolan (kok) kysymykseen, eikö koko lautamiesjärjestelmästä pitäisi luopua. Ukkola mukaan lautamiehet valitaan poliittisin perustein ja eilisessä päätöksessä sekaantuivat lainsäädäntö- ja tuomiovalta.

- Oikeusministeriö ei kommentoi keskenolevia oikeustapauksia ja toivon, ettei niistä keskustella täälläkään, Brax vastasi ja jatkoi:

- Lautamiehet joka paikassa tietävät, että kyse ei ole poliiittiseen tehtävään valinnasta. Lautamiehet saavat koulutuksen siihen, että he ovat osa riippumatonta oikeusjärjestelmää, Brax vastasi.

Oikeusministeriö on parhaillaan muuttamassa lautamiesjärjestelmää niin, että lautamiehet osallistuisivat vain törkeimpien ja yhteiskunnallisesti merkittävimpien rikosten käsittelemiseen. Braxin mukaan tämä tarkoittaisi käytännössä rikoksia, joista voitaisiin tuomita yli 2 vuoden vankeuteen.

Asiasta on sovittu hallitusohjelmassa. Säästyneet varat on tarkoitus käyttää pahiten ruuhkautuneiden käräjäoikeuksien vahvistamiseen. Eduskunnan käsittelyyn asia on tulossa syksyllä.

Helsingin käräjäoikeus hylkäsi eilen kaikki Susan Ruususen kohukirjasta nostetut syytteet. Hylkäämispäätös syntyi äänestyksen jälkeen. Äänet menivät tasan, joten syytteiden hylkäämistä puoltava kanta voitti. Kaksi lautamiestä kannatti hylkäämistä, yksi lautamies ja tuomari olisivat tuominneet Ruususen ja kirjan kustantajan.

MTV3:n politiikan toimituksen esimies Timo Haapala paljasti eilen blogissaan Vanhanen-Ruususen-päätöksen tekijät. Ruususen kannalla olivat SDP:n Helsingin piirin varapuheenjohtaja Risto Kolanen ja Helsingin Tilkan kokoomusosaston puheenjohtaja Antti-Jussi Räihä. Vanhasen puolella olivat tuomari Merja Lahti ja kokoomuksen mandaatilla lautamiehenä istuva Sinikka Moll.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.