Mainos

Eduskunta hyväksyi lain Suomen Pankista

Eduskunta hyväksyi perjantaina uuden lain Suomen Pankista. Lainmuutos on tarpeen, jotta Suomi voisi osallistua euroalueeseen ja Suomen Pankki liittyä osaksi Euroopan keskuspankkijärjestelmää.

Lakiesitys hyväksyttiin kolmannessa käsittelyssä äänin 88-33. Keskustaoppositio esitti lain hylkäämistä. Myöhäisiltapäivän äänestyksestä oli poissa 78 kansanedustajaa.

Yleensä viikon tässä vaiheessa äänestykset lykätään seuraavalle viikolle, mutta tällä asialla oli kiire. Euroopan rahapoliittinen instituutti antaa lausuntonsa EU-maiden Emu-kelpoisuudesta ensi viikon keskiviikkona. Lausunnoissa tarkastellaan mm. maiden lainsäädäntöä.

Lakiesityksen viimeisessä käsittelyssä sanailua aiheutti erityisesti eduskunnan pankkivaltuuston roolin muuttuminen.
-Varsinaiseen raha- ja valuuttapolitiikkaan ei pankkivaltuustolla ole enää minkään vertaa sanan sijaa, Mauri Pekkarinen (kesk.) kiteytti olennaisen muutoksen.

Mikko Elo (sd.) vastasi, että on vaikea kuvitella pankkivaltuustolle merkittävämpää roolia järjestelmässä, jossa pankillakaan ei ole enää rahapolitiikkaa.

Pankkivaltuuston puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) huomautti, että laissa vähennetään eduskunnan valtaa ja tämä vallan menetys pitäisi kompensoida jollakin tavalla.

Lakiesitystä käsitelleen talousvaliokunnan puheenjohtaja Tuulikki Hämäläinen (sd.) rauhoitteli, että pankkivaltuustolla on jatkossakin rooli raha- ja talouspoliittisen keskustelun herättäjänä.

Keskustaopposition vastustuksen taustalla oli kielteinen kanta siihen, että Suomi liittyisi ensimmäisten joukossa talous- ja rahaliitto Emun kolmanteen vaiheeseen.

Suomen Pankki toimii edelleen kansallisena keskuspankkina, mutta uuden lain mukaan sen tehtävänä on toteuttaa omalta osaltaan Euroopan keskuspankin määrittelemää rahapolitiikkaa.
(STT)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja