Mainos

Eduskunnan lisärakennuksen arkkitehtikilpa julkistettiin

Eduskunta saa lisärakennuksensa nykyisen Pikkuparlamentin paikalle vuonna 2003. Lisärakennuksen kansainvälisen arkkitehtuurikilvan ohjelma julkistettiin tänään.

Kilpa käydään kaksivaiheisena, joista ensimmäinen niin kutsuttu kaupunkikuvallinen testausvaihe päättyy lokakuun lopulla. Toinen, varsinainen rakennuksen suunnitteluvaihe päättyy 15. huhtikuuta. Tulokset julkistetaan toukokuun lopulla. Uusi asemakaava on tarkoitus laatia arkkitehtikilvan ratkettua.

Eduskunta on varannut tälle vuodelle kilpaan 3 miljoonaa markkaa. Ensi vuonna rakennuksen suunnitteluun on luvassa 20 miljoonaa. Kokonaishinta nousee yli 200 miljoonan markan. Kilpaan voivat osallistua EU-talousalueen maiden arkkitehdit. Ensimmäisen vaiheen tulosten perusteella valitaan tammikuun puolessa välin toiseen vaiheeseen 5-8 kilpailijaa.

Uudisrakennus on herättänyt julkisuudessa keskustelua rakennuksen puolesta ja vastaan. Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi kesäkuun alussa tontin luovutuksen eduskunnan lisärakennusta varten. Museoviraston mielestä lisärakennus on suunniteltu liian suureksi. Kilpailuohjelman mukaan kerrosneliömäärä saa olla korkeimmillaan 10 000 neliötä.

Eduskunta tarvitsee lisätilaa

Eduskunnalta puuttuu niin kokoustiloja kuin työhuoneitakin, siksi lisärakennus on kiireellinen puhemies Riitta Uosukainen perustelee hanketta. Kaikkien eduskunnan nykyisten rakennusten työhuoneet on käytössä ja nykyisiä työhuoneita on jouduttu jakamaan pienemmiksi. Uutta taloa puolustaa myös eduskunnan toiminnan kansainvälistyminen sekä EU-infokeskuksen tarve.

Palkintoihin 1,4 miljoonaa

Toisen vaiheen palkinnoista ensimmäinen palkinto on suuruudeltaan 400 000 markkaa, toinen palkinto 300 000 ja kolmas 200 000 markkaa. Kaikille toiseen vaiheeseen kelpuutetuille kilpailijoille maksetaan vähintään lunastus, joka on 100 000 markan arvoinen. Kaikki kilpatyöt arvostellaan ja ne asetetaan myös näytteille.

Palkintolautakunnan puheenjohtajana on eduskunnan puhemies Riitta Uosukainen. Arkkitehtiliiton nimeäminä edustajina lautakuntaan kuuluvat arkkitehti, professori Rainer Mahlamäki ja arkkitehti, professori Tore Tallqvist.

Sota Helsingin Töölönlahden suunnittelusta kiihtyy

Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Pekka Korpinen leimaa täysin perättömiksi kansanedustaja Arja Alhon syytökset alueen suunnittelun epädemokraattisuudesta ja kikkailusta. Korpisen mielestä Alho käy paniikissa omaa vaalikampanjaa.

(STT / MTV3-Matti Maunu)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.