E-urheilun alati muuttuvassa maailmassa on epäonnistujia ja onnistujia – toimitusjohtaja kertoo, mikä on suomalaisen ENCE:n salaisuus

Tiedättekö mikä on Enceladus? Se on inspiraatio suomalaiselle elektronisen-urheilun huippuorganisaation nimelle ENCE ja juontaa juurensa Kreikan mytologiasta, yhtenä jättiläisistä. 

ENCE:ä vetää viidettä vuotta toimitusjohtajana teknologia-maailmassa kannuksensa ansainnut Mika Kuusisto. Vuonna 2013 perustettu seura on kokenut matkallaan huipulle ja siellä pysymisessä monenmoista. Oikeita päätöksiä, vääriä päätöksiä, kovia päätöksiä, rohkeita päätöksiä, vaikeita päätöksiä. 

Lopputulos kertoo onnistumisesta. ENCE on arvostettu e-urheilumaailmassa. Sen paikka on vakaa.

ENCEn toimitusjohtaja:  "Meitä kuvataan budjetti-organisaatioksi hyvällä mielellä" 0:45
”Meitä kuvataan budjetti-organisaatioksi hyvällä mielellä”, toimitusjohtaja Mika Kuusisto, ENCE 
 

E-urheilussa niin Suomessa kuin maailmalla on raha ollut viime aikoina, yleistä taloudellista tilannetta mukaillen, tiukassa. Haastavassa tilanteessa ENCE ui vastavirtaan. Vuoden 2022 tilikausi murskasi sen kaikki aiemmat. Nettotulos reilut 900 000 euroa ja liikevaihdon kaksinkertaistuminen noteerattiin vahvasti myös maailmalla.

ENCEn toimitusjohtaja: "Tehtiin meidän ennätystulos" 0:32
”Tehtiin meidän ennätystulos”, toimitusjohtaja Mika Kuusisto, ENCE 

Kilpapelaaminen on lähtökohta kaikelle

Lähtökohtana kaikelle on ollut e-urheilu. Sen veturina ENCE:ssä on alusta alkaen ollut Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO). 

Vuosien saatossa on tullut upeaa menestystä. Viime vuonna se konkretisoitui pääsynä kauden molempiin Major-turnauksiin eli suurimmista suurimpiin. Sekä sopimuksena yhtenä 15 organisaatiosta, joilla on pysyvä pääsy kaksi kertaa vuodessa järjestettävään liigaan ja muihin tapahtumiin, jotka organisoi ESL. Molemmat olivat kulmakiviä taloudellisille huippuluvuille.  

Ajan saatossa ENCE:n pelivalikoima on ollut laaja. Muun muassa 6 vuoden yhteistyö oman lajinsa StarCraft 2:n kaikkien aikojen parhaan pelaajan Joona ”Serral” Sotalan kanssa, mikä päättyi talvella, samoin kuin PUBG-joukkueen kanssa. 

Nykyisin CS:GO.n kanssa ENCE:n pelinä on enää konsolipeli NHL, jota väreissä edustaa oman pelinsä paras, moninkertainen mestari Erik ”EKI” Tammenpää.

Vaikka pelivalikoima on tällä erää vähälukuinen, on ENCE:n nuotta kiinnostaviin projekteihin vesillä koko ajan.

ENCEn toimitusjohtaja: "Lähtökohtaisesti haluamme aina menestyä peleissämme" 1:00
 ”Lähtökohtaisesti me haluamme aina menestyä peleissämme”, toimitusjohtaja Mika Kuusisto, ENCE 

Suomalaisuus on mielessä realiteettien varjossa

Nyky-ENCE:n CS:GO:n ykkösrosteri on pelaajien osalta täysin ulkomainen. Läpilyöntiaikoina 2019 kieppeissä organisaatiota edusti suomalaisviisikko. 

Siihen ei ehkä enää koskaan pystytä palaamaan, mutta kakkosjoukkue ENCE Academy on potentiaalisille suomalaisille. Palkkaa maksetaan ja pelatessaan saa oppia moninaisia ammatin saloja. Ehkäpä joku vielä ponnistaa kirkkaimpiin parrasvaloihin.

Koko Suomen e-urheilun tulevaisuuteen ENCE tähtää ja katsoo omalta kantiltaan muun muassa yhteistyösopimuksilla usean kotimaisen e-urheiluun koulutusta tarjoavan opinahjon kanssa.

Kaiken kaikkiaan 10-vuotiaana ENCE on oiva lippulaiva Suomen e-urheilulle, niin pelillisesti, organisaatiollisesti kuin yritystaloudellisesti.

Katso myös:  

ENCE Academyn pelinjohtaja Veeti ”S1rva” Sirva haluaa huipulle 5:15
Veeti ”S1rva” Sirva ENCE Academyn pelinjohtaja CS:GO:ssa, haluaa huipulle 

Lue myös:

    Uusimmat