Mia Stellberg on toinen maailman kahdesta e-urheilulähettiläästä, mutta muita naisia ei parrasvaloissa juurikaan näy - miksi?

Huippupelaajien, suurimpien pelien, seuratuimmissa tapahtumissa estradilla, lavan keskellä näkyy vain miehiä. Ainakin ammattilaismaailman julkisivu on täysin maskuliininen. 

Jos oikein tihrustaa, niin taustalla saattaa vilahtaa joku nainen, mutta ei pääosassa pelaajana, valmentajana tai muuna näkyvässä, merkittävässä roolissa olevana henkilönä.

Poikkeus vahvistaa säännön, sillä tunnetuin suomalainen e-urheilun ammattilaismaailmassa on todennäköisesti urheilupsykologi Mia Stellberg

Kahdeksan vuoden aikana menestys on seurannut häntä siellä, missä kulloinkin on toiminut. Arvostus on huippuluokkaa. 

Stellberg on toinen Kansainvälisen olympiakomitean nimeämistä e-urheilulähettiläistä. Hänen näkemyksillään on katetta, myös tasa-arvokysymyksessä.

Urheilupsykologi Mia Stellberg pohtii tasa-arvoa e-urheilussa 1:01
Urheilupsykologi Mia Stellberg pohtii tasa-arvoa e-urheilussa

 

Fyysistä voimaa vaativaa? Ilmeisesti toimiva peruste jakaa miehet ja naiset omiin kategorioihinsa perinteisissä urheilulajeissa. Ei toimi perusteluna e-urheilussa.

Erilaiset pelimieltymykset? Ammattilaiskilpapelien suhteen tämäkään peruste ei toimi, niiden valikoima on tarkkaan tiedossa. Niitä ei pelata sattumalta.

Oma pieni listaus mahdollisista syistä ei millään puolla miesten ylivaltaa e-urheilun pääspoteissa. Pikemminkin herää ajatus sekajoukkueista. Utopiaa vai voisiko toteutua?

Urheilupsykologi Mia Stellberg: "E-urheilussa sekajoukkueet täysin perusteltuja" 1:41
”E-urheilussa sekajoukkueet täysin perusteltuja”, urheilupsykologi Mia Stellberg

Vanhoillinen asenne on vaikea yhdistää nopeasti muuttuvaan e-urheilukenttään. Se on monessa asiassa edelläkävijä, niin miksei myös tasa-arvossa. 

E-urheilu jos jokin voisi eritoten ammattilaismaailmassa, huipulla olla esimerkki toteutuvasta tasa-arvosta. Sekajoukkueet eivät syrjisi ketään – ei naisia, ei miehiä eikä muusukupuolisia. Kaikilla on samat mahdollisuudet ja parhaat pelavat.

Katso myös:

AhlmanEdun EAT-valmentaja Niklas ”Nihvu” Hirvelä arvioi tasa-arvoa e-urheilussa 1:27
AhlmanEdun EAT-valmentaja Niklas ”Nihvu” Hirvelä arvioi tasa-arvoa e-urheilussa

 

Lue myös:

    Uusimmat