Uskoa suomalaisen ruuan turvallisuuteen ovat horjuttaneet alkuvuoden meetvurstilähtöinen E-hepatiittiepidemia ja kananmunista löytyneet madot. E-hepatiittiepidemia on ollut poikkeuksellisen laaja.
Suomessa on viime kuukausina koettu poikkeuksellisia ruokaan liittyviä kohuja. Asiantuntija rauhoittelee.
– Ruokamyrkytysepidemioiden määrä Suomessa ei ole lisääntymässä. Vuosittainen vaihtelu on suurta epidemioiden määrässä, mutta keskiarvo on pysynyt aika lailla samana. Myöskään elintarvikkeiden takaisinvetojen määrä ei ole noussut viime vuosina, kertoo jaostopäällikkö Annukka Markkula Ruokavirastosta.
Lue myös: Hepatiittivyyhti paisuu: Älä syö näitä meetvursteja – lisää tuotteita vedetty myynnistä
Poikkeuksellisen laaja epidemia
Hepatiitti E -epidemia on joka tapauksessa poikkeuksellinen jo laajuudessaan. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tartuntatautirekisteriin on tammi-maaliskuun aikana ilmoitettu reilut 120 maksatulehdus eli hepatiitti E-tapausta eri puolilta Suomea. Tapauksia voi tulla lisääkin, koska taudin itämisaika on 40 vuorokautta.
– Kyllä se meillä Suomessa on poikkeuksellinen. Aiemmin on havaittu vain yksi pieni hepatiitti E -viruksen aiheuttama epidemia useampia vuosia sitten, huomauttaa Markkula.
