E-hepatiittia ja matoja – suomalainen ruoka on edelleen turvallista, vakuuttaa asiantuntija

E-hepatiittia meetvurstissa ja matoja kananmunissa - suomalainen ruoka on edelleen turvallista, vakuuttaa asiantuntija 2:07
E-hepatiittia meetvurstissa ja matoja kananmunissa - suomalainen ruoka on edelleen turvallista, vakuuttaa asiantuntija.

Uskoa suomalaisen ruuan turvallisuuteen ovat horjuttaneet alkuvuoden meetvurstilähtöinen E-hepatiittiepidemia ja kananmunista löytyneet madot. E-hepatiittiepidemia on ollut poikkeuksellisen laaja.

Suomessa on viime kuukausina koettu poikkeuksellisia ruokaan liittyviä kohuja. Asiantuntija rauhoittelee.

– Ruokamyrkytysepidemioiden määrä Suomessa ei ole lisääntymässä. Vuosittainen vaihtelu on suurta epidemioiden määrässä, mutta keskiarvo on pysynyt aika lailla samana. Myöskään elintarvikkeiden takaisinvetojen määrä ei ole noussut viime vuosina, kertoo jaostopäällikkö Annukka Markkula Ruokavirastosta.

Poikkeuksellisen laaja epidemia

Hepatiitti E -epidemia on joka tapauksessa poikkeuksellinen jo laajuudessaan. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tartuntatautirekisteriin on tammi-maaliskuun aikana ilmoitettu reilut 120 maksatulehdus eli hepatiitti E-tapausta eri puolilta Suomea. Tapauksia voi tulla lisääkin, koska taudin itämisaika on 40 vuorokautta.

– Kyllä se meillä Suomessa on poikkeuksellinen. Aiemmin on havaittu vain yksi pieni hepatiitti E -viruksen aiheuttama epidemia useampia vuosia sitten, huomauttaa Markkula.

Hepatiitti E -tapausten määrä kasvussa koko Euroopassa

Suomessa elintarvikkeille ei ole ennakkotarkastusta eikä mikään viranomaisvalvonta valvo elintarvikkeita kattavasti ennen kuin ne tulevat markkinoille. Elintarviketurvallisuudesta vastaavat toimijat, joilla on omavalvontajärjestelmänsä.

– Hepatiitti E on haastava elintarvikevalvonnallekin, koska se on uusi. Sitä ei ole juurikaan Suomessa elintarvikkeista tutkittu tai todettu, selittää Markkula.

Vielä tuntemattomasta syystä viimeisten 10 vuoden aikana E-hepatiittitapausten määrä on kasvanut koko Euroopan alueella.

Matoja voi jatkossakin löytyä kananmunista

Mitä tulee kananmuniin, matoja saattaa löytyä satunnaisesti jatkossakin.

– Kanaloissa voi esiintyä loisia ja satunnaisesti voi loisia elintarvikeketjuun päätyä, mutta nämä loisethan eivät ole ihmisille vaarallisia, muistuttaa Markkula.

Riskiryhmäläisten kannattaa välttää raakaa lihaa ja kalaa

Markkulan mukaan suomalaisten ei tarvitse olla huolissaan ruuan turvallisuudesta. Riskiryhmäläisten eli raskaana olevien, iäkkäiden ja tiettyjä perussairauksia sairastavien kannattaa kuitenkin välttää muun muassa raakaa lihaa ja kalaa.

– On huomioitavaa, että meetvursti on kuumentamaton tuote ja sen takia siihen tulisi suhtautua kuten muihinkin raakoihin elintarvikkeisiin, toteaa Markkula.

Lue myös:

    Uusimmat