Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

E-hepatiittia ja matoja – suomalainen ruoka on edelleen turvallista, vakuuttaa asiantuntija

2:07E-hepatiittia meetvurstissa ja matoja kananmunissa - suomalainen ruoka on edelleen turvallista, vakuuttaa asiantuntijaE-hepatiittia meetvurstissa ja matoja kananmunissa - suomalainen ruoka on edelleen turvallista, vakuuttaa asiantuntija.
Julkaistu 08.04.2024 08:08
Toimittajan kuva
Päivi Mäki-Petäjä

paivi.maki-petaja@mtv.fi

@pmakipetaja

Uskoa suomalaisen ruuan turvallisuuteen ovat horjuttaneet alkuvuoden meetvurstilähtöinen E-hepatiittiepidemia ja kananmunista löytyneet madot. E-hepatiittiepidemia on ollut poikkeuksellisen laaja.

Suomessa on viime kuukausina koettu poikkeuksellisia ruokaan liittyviä kohuja. Asiantuntija rauhoittelee.

– Ruokamyrkytysepidemioiden määrä Suomessa ei ole lisääntymässä. Vuosittainen vaihtelu on suurta epidemioiden määrässä, mutta keskiarvo on pysynyt aika lailla samana. Myöskään elintarvikkeiden takaisinvetojen määrä ei ole noussut viime vuosina, kertoo jaostopäällikkö Annukka Markkula Ruokavirastosta.

Lue myös: Hepatiittivyyhti paisuu: Älä syö näitä meetvursteja – lisää tuotteita vedetty myynnistä

Poikkeuksellisen laaja epidemia

Hepatiitti E -epidemia on joka tapauksessa poikkeuksellinen jo laajuudessaan. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tartuntatautirekisteriin on tammi-maaliskuun aikana ilmoitettu reilut 120 maksatulehdus eli hepatiitti E-tapausta eri puolilta Suomea. Tapauksia voi tulla lisääkin, koska taudin itämisaika on 40 vuorokautta.

– Kyllä se meillä Suomessa on poikkeuksellinen. Aiemmin on havaittu vain yksi pieni hepatiitti E -viruksen aiheuttama epidemia useampia vuosia sitten, huomauttaa Markkula.

Hepatiitti E -tapausten määrä kasvussa koko Euroopassa

Suomessa elintarvikkeille ei ole ennakkotarkastusta eikä mikään viranomaisvalvonta valvo elintarvikkeita kattavasti ennen kuin ne tulevat markkinoille. Elintarviketurvallisuudesta vastaavat toimijat, joilla on omavalvontajärjestelmänsä.

– Hepatiitti E on haastava elintarvikevalvonnallekin, koska se on uusi. Sitä ei ole juurikaan Suomessa elintarvikkeista tutkittu tai todettu, selittää Markkula.

Vielä tuntemattomasta syystä viimeisten 10 vuoden aikana E-hepatiittitapausten määrä on kasvanut koko Euroopan alueella.

Matoja voi jatkossakin löytyä kananmunista

Mitä tulee kananmuniin, matoja saattaa löytyä satunnaisesti jatkossakin.

– Kanaloissa voi esiintyä loisia ja satunnaisesti voi loisia elintarvikeketjuun päätyä, mutta nämä loisethan eivät ole ihmisille vaarallisia, muistuttaa Markkula.

Riskiryhmäläisten kannattaa välttää raakaa lihaa ja kalaa

Markkulan mukaan suomalaisten ei tarvitse olla huolissaan ruuan turvallisuudesta. Riskiryhmäläisten eli raskaana olevien, iäkkäiden ja tiettyjä perussairauksia sairastavien kannattaa kuitenkin välttää muun muassa raakaa lihaa ja kalaa.

– On huomioitavaa, että meetvursti on kuumentamaton tuote ja sen takia siihen tulisi suhtautua kuten muihinkin raakoihin elintarvikkeisiin, toteaa Markkula.

Lue myös: Uskaltaako meetvursteja enää syödä? Ruokavirasto vahvistaa hepatiittiepidemian todennäköisen syyn

Lisää aiheesta:

Koronatapaukset ovat nousussa, mutta taudinkuva on lieventynyt – "Vakava sairastuminen huomattavasti vähäisempää"Mikä on meetvurstin kohtalo? Suomalaiskaupat kertovat hepatiittikohun vaikutuksistaMeetvursteista löytyi hepatiittia: Pitääkö ruoan turvallisuudesta olla huolissaan? "Menee vielä kuusi viikkoa, että saatamme nähdä sairastumisia"Hepatiitti E -tartuntojen määrä Suomessa jatkoi kasvuaan – miten välttää tauti?Hepatiittimeetvurstien vyyhti paisuu – THL: Kymmenet ihmiset joutuneet sairaalahoitoon Hepatiitti E -tartuntojen määrä kasvoi rajusti – moni sairastuneista oli syönyt meetvurstia tai salamia
RuokaTerveys ja hyvinvointiHepatiittiKotimaa

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • Eilen17:11
    Ravintolat

    Legendaarinen texmex-ravintola yrityssaneeraukseen

  • Eilen13:35
    Makkara

    Suomen paras makkara on valittu – oletko maistanut?

  • Eilen10:39
    Ravintolat

    Tunnettu ravintola sulki ovensa Helsingissä

  • Eilen09:51
    Jäätelö

    47 vuoden uralle karu loppu – Ben & Jerry'sin perustaja eroaa

  • Eilen07:46
    Jauheliha

    Jos jauhelihassa on viimeinen käyttöpäivä, tee heti näin!