Mikä on meetvurstin kohtalo? Suomalaiskaupat kertovat hepatiittikohun vaikutuksista

Meetvursteista löytyi hepatiittia - pitääkö ruoan turvallisuudesta olla huolissaan? 9:28 Meetvursteista löytyi hepatiittia - pitääkö ruoan turvallisuudesta olla huolissaan?
KATSO MYÖS: Meetvursteista löytyi hepatiittia – pitääkö ruoan turvallisuudesta olla huolissaan?

Miten käy meetvurstien myynnille hepatiittikohun keskellä? 

Ruokavirasto ja Kotivara tiedottivat maaliskuun alussa meetvurstituotteiden takaisinvedosta hepatiittilöydösten johdosta

Kotivara ilmoitti vetäneensä myynnistä meetvursteja, koska osassa tuotteista on tehty hepatiitti E -viruslöydös.

– Koska tarkkaa hepatiittiviruksen alkuperää raaka-aineessa ei pystytä toistaiseksi määrittämään, poistamme markkinoilta kaikki tuotteet, joissa on käytetty samaa puolivalmistetta kuin löydöserässä, Kotivara kertoi sivuillaan.

Hepatiitti E -epidemia

Suomessa on ilmoitettu alkuvuoden aikana jo 92 hepatiitti-E -tartuntaa, kun tavallisesti tartuntoja on vuosittain noin 20–30. THL:n epidemiologieläinlääkäri Ruska Rimhanen-Finne kertoi MTV Uutisten haastatelussa maanantaina, että voidaan puhua jo epidemiasta.

– Immuunipuolustukseltaan heikompien kannattaa miettiä, haluavatko nyt syödä meetvursteja tässä tilanteessa vai eivät, asiantuntija totesi.

Hepatiittikohun myötä ainakin Kotivaran meetvurstien myynti on luonnollisesti kokenut kolauksen, kun iso erä tuotteita on vedetty markkinoilta pois. Kotivaran toimitusjohtaja Janne Piikivi ei vielä halunnut analysoida asiaa MTV Uutisille sen tarkemmin, koska tilanne on tällä hetkellä akuutissa vaiheessa.

Kysyimme suomalaisilta ruokakauppaketjuilta, miten uutisointi on vaikuttanut kuluttajien ostokäyttäytymiseen yleisesti. 

Yksittäisillä takaisinvedoilla ei välttämättä vaikutusta

Lidlin viestinnästä kerrotaan kuluttajien suhtautuvan yleisesti ottaen neutraalisti yksittäisiin takaisinvetoihin. Usein takaisinvedot koskevat vain tiettyä erää, eivätkä kaikkia sillä hetkellä myynnissä olevia kyseisiä tuotteita. 

– Myös tässä tapauksessa takaisinveto on koskenut vain tiettyjä eriä, ei kaikkia myynnissä olleita meetvursteja. Takaisinveto koski kuitenkin useampaa eri tuotetta, ja asiakkailta on tullut jonkin verran kyselyitä ja palautteita aiheesta. Ohjeistamme aina asiakkaitamme palauttamaan tuotteen myymäläämme, jossa tuotteen hinta hyvitetään.

Lidlissä ei toistaiseksi ole havaittu muutoksia meetvurstien myynneissä tapahtuneen myötä. 

– Olemme tiiviissä yhteydessä tavarantoimittajan kanssa ja teemme jatkuvasti toimenpiteitä tuoteturvallisuuden takaamiseksi. 

K-kaupoissa huomattu myynnin laskua

Keskon osto- ja myyntijohtaja Janne Vuorinen puolestaan kertoo, että meetvurstien myynnit ovat olleet laskussa jo pidemmän aikaa. 

– Viime viikkojen aikana meetvurstien myynti on laskenut edelleen aikaisempaa voimakkaammin. Kuluttajapalvelumme on tullut muutamia yhteydenottoja liittyen hepatiittiuutisointeihin. Asiakkaat ovat lähinnä tiedustelleet, onko meetvurstituotteita turvallista käyttää.

Myyntipäällikkö Tuomo Makkonen SOK Marketkaupan ketjuohjauksesta kertoo, että meetvurstien menekissä ei ole tapahtunut isoa muutosta verrattuna aikaisempiin viikkoihin.

– Pienen pientä laskua on havaittavissa, mutta ei merkittävää. Emme ole ainakaan tänne SOK:lle saaneet asiakaskyselyjä aiheesta. Seuraamme kuitenkin tilannetta tarkasti.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat