Hepatiitti E -tartuntojen määrä Suomessa jatkoi kasvuaan – miten välttää tauti?

Millainen virus on Suomessa nyt leviävä hepatiitti-E? 1:09
Millainen virus on hepatiitti-E? Epidemiologi Ruska Rimhanen-Finne MTV Uutiset Liven vieraana.

Suomessa on alkuvuoden aikana todettu poikkeuksellisen paljon hepatiitti E–tartuntoja. Yhdeksi tartunnanaiheuttajiksi on epäilty meetvurstia ja kotimaisen meetvurstivalmistaja Kotivaran makkaroista löytyikin E-hepatiittia. Miten välttää tartunta epidemian jyllätessä?

Suomessa on ilmoitettu alkuvuoden aikana jo 92 hepatiitti-E -tartuntaa, kun tavallisesti tartuntoja on vuosittain noin 20–30. 

Koska ilmoitetuista tapauksista useimmat ovat paljastuneet saman genotyypin alalajin aiheuttamiksi, voidaan THL:n epidemiologieläinlääkäri Ruska Rimhanen-Finnen mukaan puhua jo epidemiasta.

Rimhanen-Finnen mukaan heidän, joilla on heikentynyt immuunipuolustus, kannattaa tiedostaa, että yhdeksi mahdolliseksi tartunnanlähteeksi on epäilty meetvursteja.

– Meetvurstituotteiden valmistusprosessi on sellainen, että jos siellä raaka-aineessa on hepatiitti-E:tä, ei valmistusprosessi välttämättä tuhoa viruksia.

– Immuunipuolustukseltaan heikompien kannattaa miettiä, haluavatko nyt syödä meetvursteja tässä tilanteessa vai eivät.

Katso koko haastattelu: Hepatiittitartunnat lisääntyneet, kymmeniä ihmisiä joutunut sairaalaan – mitä hepatiitti E -tartunnoista tulee tietää?

Tällainen on suomalaisia sairastuttanut hepatiitti-E-virus 20:28
Millainen virus ja sairaus hepatiitti-E on? Onko virusta vastaan tarpeellista rokottautua? Miten toimia, jos haluaa välttyä taudilta? THL:n epidemiologi vastaa. 

Lue myös:

    Uusimmat