Suomessa on alkuvuoden aikana todettu poikkeuksellisen paljon hepatiitti E–tartuntoja. Yhdeksi tartunnanaiheuttajiksi on epäilty meetvurstia ja kotimaisen meetvurstivalmistaja Kotivaran makkaroista löytyikin E-hepatiittia. Miten välttää tartunta epidemian jyllätessä?
Suomessa on ilmoitettu alkuvuoden aikana jo 92 hepatiitti-E -tartuntaa, kun tavallisesti tartuntoja on vuosittain noin 20–30.
Koska ilmoitetuista tapauksista useimmat ovat paljastuneet saman genotyypin alalajin aiheuttamiksi, voidaan THL:n epidemiologieläinlääkäri Ruska Rimhanen-Finnen mukaan puhua jo epidemiasta.
Rimhanen-Finnen mukaan heidän, joilla on heikentynyt immuunipuolustus, kannattaa tiedostaa, että yhdeksi mahdolliseksi tartunnanlähteeksi on epäilty meetvursteja.
– Meetvurstituotteiden valmistusprosessi on sellainen, että jos siellä raaka-aineessa on hepatiitti-E:tä, ei valmistusprosessi välttämättä tuhoa viruksia.
