Hepatiittivyyhti paisuu: Älä syö näitä meetvursteja – lisää tuotteita vedetty myynnistä

Kotivara laajentaa meetvurstien takaisinvetoa. Kuvituskuva. Shutterstock

Kotivara tiedottaa vetävänsä lisää meetvursteja myynnistä hepatiittiepidemiaan liittyen. 

Kotivara Oy kertoo meetvurstituotteiden takaisinvedon laajentumisesta. Yritys laajentaa aikaisempaa 5.3.2024 ja 11.3.2024 suoritettua takaisinvetoa Ruokaviraston laboratorion testeissä tapahtuneen testaustuloksen muutoksen seurauksena. 

– Edelleen syynä on takaisinvedettävien tuotteiden valmistuksessa mahdollisesti käytetty kontaminoituneena toimitettu liha raaka-aine, Kotivara tiedottaa.

Yritys selvittää parhaillaan yhteistyössä Ruokaviraston ja paikallisten viranomaisten kanssa, mistä raaka-aineesta hepatiitti E -virus on päätynyt meetvurstituotteisiin. 

Tarkista ostamasi tuote

Kotivara pyytää asiakkaita tarkistamaan ostamansa tuotteen ja sen erätunnisteen takaisinvedettävien tuotteiden listasta. Eränumeron löytää pakkauksen parasta ennen -päiväyksen vierestä. 

– Tuotetta ei pidä käyttää, ellei sitä kuumenneta. Mahdollinen virus tuhoutuu normaalissa ruuanlaittolämpötilassa. Ostetun tuotteen voi palauttaa ostopaikkaan, jossa se hyvitetään, Kotivara kertoo. 

Takaisinvedettävät tuotteet:

TuotenimiEräParasta ennen
Meetvurstisuikale 1,5 kg3552730.1.2024
Kartanon Meetvursti 225 g3512712.3.2024
Venäläinen Meetvursti 450 g3541626.3.2024
Venäläinen Meetvursti 450 g3543828.3.2024

Ruokavirasto kertoi  tiistaina 26.3. selvittäneensä THL:n kanssa hepatiittilöydöksiä tarkemmin. Ruokaviraston mukaan kotimaisen valmistajan meetvursteista aiemmin todetut hepatiitti E -virukset ovat samankaltaisia kuin suurella osalla vuoden 2024 hepatiitti E -epidemiassa sairastuneilla henkilöillä. 

Hepatiitti E -tartunnat ovat siis todennäköisesti peräisin meetvurstituotteista. 

Korjaus 4.4. klo 20.45: Pääkuva vaihdettu yleisemmäksi kuvituskuvaksi. Aiemmassa kuvassa oli eri meetvursteja eri merkeiltä.

Katso myös: Meetvursteista löytyi hepatiittia – pitääkö ruoan turvallisuudesta olla huolissaan?

Meetvursteista löytyi hepatiittia - pitääkö ruoan turvallisuudesta olla huolissaan? 9:28
Huomenta Suomessa keskusteltiin maaliskuussa ruokaturvallisuudesta.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat