Meetvursteista löytyi hepatiittia: Pitääkö ruoan turvallisuudesta olla huolissaan? "Menee vielä kuusi viikkoa, että saatamme nähdä sairastumisia"

Meetvursteista löytyi hepatiittia - pitääkö ruoan turvallisuudesta olla huolissaan? 9:28
Meetvursteista löytyi hepatiittia – pitääkö ruoan turvallisuudesta olla huolissaan?

Suomessa leviävien hepatiitti E -tartuntojen aiheuttajaksi epäillään meetvursteja ja salameja. Sitä, olisiko turvallisempaa syödä kotimaista meetvurstia tuontituotteiden sijaan, ei kuitenkaan voida vielä sanoa.

Hepatiitti E -tartuntojen määrä Suomessa jatkaa kasvuaan. Viranomaiset selvittävät, ovatko tietyt elintarvikkeet syynä virustartuntojen kasvuun. 

Maksatulehdusta aiheuttava virus on tammi-maaliskuussa 2024 aiheuttanut poikkeuksellisen paljon tartuntoja. Syylliseksi epäillään meetvursteja ja salameja.

– Sanotaanko niin, että on hyvin todennäköistä, että se on ruokaperäistä. Se, että olisi jokin tartunta, jossa nämä yksittäiset tapaukset olisivat olleet kontaktissa toistensa kanssa, on erittäin epätodennäköistä, Ruokaviraston ylijohtaja Marjatta Rahkio sanoo.

Asiaa selvitetään kiivaasti. Kestomakkara on mahdollinen yhdistävä tekijä tapausten välillä; epidemian aiheuttaja tiedettäneen lähiviikkoina.

"Raaka-aineita jäljitetään ja selvitetään, mistä ne ovat peräisin"

Suomi on tunnettu elintarviketurvallisuudestaan ja ruokahygieniastaan, joten miksi tapauksia nyt tavataan?

– Emme tarkalleen tiedä, ovatko aikaisemmat hepatiitti E -tapaukset kotimaasta vai ulkomailta, THL:n epidemiologieläinlääkäri Ruska Rimhanen-Finne huomauttaa.

Tartuntamaatietoa ei ilmoiteta tartuntatautirekisteriin täydellisesti. Siksi ei voida sanoa, että aiemmin tartuntoja olisi esimerkiksi tullut enemmän ulkomailta.

Genotyypin 3 hepatiitti E aiheuttaa tyypillisesti elintarvikevälitteisiä tartuntoja.

– Epäiltävien kestomakkaroiden ja meetvurstien raaka-aineita jäljitetään ja selvitetään, mistä ne ovat peräisin. Onko se raaka-aineliha, jota on käytetty, kotimaista vai muualta? Se on tässä hyvin mielenkiintoisen selvityksen kohteena, Rahkio kuvaa.

– Totta kai suomaliset yritykset vastaavat tuotteistaan ja niiden raaka-aineista, mutta raaka-aineen varma alkuperä ei ole vielä meillä selvillä.

"Menee vielä kuusi viikkoa, että saatamme nähdä sairastumisia"

Takaisinvetoja meetvurstien osalta on jo tehty, mutta nyt leviävä tauti itää keskimäärin kuusi viikkoa.

– Jos tartunnan lähde on esimerkiksi meetvursti ja tehdään takaisinvedot, menee vielä kuusi viikkoa, että saatamme nähdä sairastumisia, Rimhanen-Finne sanoo.

Osa seurantaa onkin selvittää, tuleeko tapauksia edelleen myöhemmin lisää. Tauti voi olla täysin oireeton, ja suurin osa tartunnan saaneista paranee muutamassa kuukaudessa täysin. 

Sitä, onko turvallisempaa syödä kotimaista meetvurstia tuontituotteiden sijaan, ei voida vielä sanoa.

– Toivon, että ensi viikon aikana pystymme neuvomaan kuluttajia asian suhteen, minkälaista metvurstia nimenomaan riskiryhmissä olevien olisi paras välttää, Rahkio sanoo.

Miksi mahdollisena syyllisenä ovat juuri metvurstit, miten ne valmistetaan? Voiko maksatulehdukseen kuolla? Katso koko keskustelu yllä olevalta videolta!

Katso myös: Millainen virus on Suomessa nyt leviävä hepatiitti-E?

Millainen virus on Suomessa nyt leviävä hepatiitti-E? 1:09
Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen epidemiologieläinlääkäri  Ruska Rimhanen-Finne kertoi Suomen hepatiitti-E tilanteesta MTV Uutiset Livessä.

Lue myös:

    Uusimmat