Uskaltaako meetvursteja enää syödä? Ruokavirasto vahvistaa hepatiittiepidemian todennäköisen syyn
Elintarvikenäytteiden perusteella hepatiitti E -tartunnat ovat todennäköisesti peräisin meetvursteista, tiedottaa Ruokavirasto.
Ruokavirasto ja Kotivara tiedottivat maaliskuun alussa meetvurstituotteiden takaisinvedosta hepatiittilöydösten johdosta.
Kaikki meetvurstierät, joista on todettu hepatiitti E-virus, on poistettu myynnistä.
THL kertoi maaliskuun alussa kymmenien ihmisten joutuneen sairaalahoitoon saatuaan hepatiitti E -tartunnan.
Tutkimukset varmistivat: Hepatiitti E tarttui todennäköisesti meetvursteista
Nyt Ruokavirasto kertoo selvittäneensä THL:n kanssa löydöksiä tarkemmin.
Ruokaviraston mukaan kotimaisen valmistajan meetvursteista aiemmin todetut hepatiitti E -virukset ovat samankaltaisia kuin suurella osalla vuoden 2024 hepatiitti E -epidemiassa sairastuneilla henkilöillä.
Hepatiitti E päätyy meetvurstiin todennäköisimmin virusta sisältävän raaka-aineen mukana. Epidemiassa on vuoden 2024 aikana sairastunut yli 120 henkilöä.
Samankaltaisuus todettiin Ruokaviraston ja THL:n yhteistyönä tekemässä virusten kantavertailussa.
– Tulokset viittaavat siihen, että merkittävä osa vuoden 2024 hepatiitti E -tartunnoista on mahdollisesti aiheutunut kyseisen valmistajan valmistamien meetvurstien syömisestä, Ruokavirastosta todetaan tiedotteessa.
Tutkimuksissa ei toistaiseksi ole tunnistettu hepatiitti E -saastumisen aiheuttanutta meetvurstien raaka-ainetta. Elintarvikenäytteiden tutkimukset jatkuvat kuitenkin edelleen, samoin kuin tartuntalähteiden jäljitykset.
Uskaltaako meetvursteja enää syödä? Kestomakkaroissa piilee riski
Ruokavirasto muistuttaa kuumennuksen tuhoavan hepatiitti E -viruksen. Meetvurstin valmistuksessa lihaa ei kuumenneta eikä valmistustapa välttämättä tuhoa mahdollista virusta.
Tämän vuoksi altistumista hepatiitti E -virukselle ei voida meetvurstin tai muiden kestomakkaroiden kohdalla täysin sulkea pois.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Brie-parsataskut
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa