Putin: Valmistaudumme sotaan lännen kanssa – tässä perustelu

Venäjän presidentti Vladimir Putinin mukaan on valmistauduttava sotaan, jos haluaa rauhaa.

Putinilta kysyttiin valtiomedia Tassin mukaan Rossiya 1 -kanavan televisiohaastattelussa, miten hän reagoi Yhdysvaltain kongressin komitean torstaina antamaan suositukseen, jonka mukaan Yhdysvaltain täytyy valmistautua mahdollisiin yhtäaikaisiin sotiin Venäjän ja Kiinan kanssa.

– En usko, että nämä ovat terveiden ihmisten terveitä ajatuksia, koska sen ääneen sanominen, että Yhdysvallat valmistautuu sotaan Venäjän kanssa, niin… me kaikki valmistaudumme sotaan koska me noudatamme hyvin tunnettua vanhaa periaatetta: Jos haluat rauhaa, valmistaudu sotaan, Putin muotoili.

– Mutta me toimimme sen oletuksen perusteella, että haluamme rauhaa, Putin sanoi.

USA: Lisää joukkoja, modernimpi ydinasearsenaali

Yhdysvaltain tulee maan kongressin komitean suosituksen mukaan valmistautua mahdollisiin sotiin konkreettisilla toimilla. Näitä ovat perinteisten asevoimien laajentaminen, liittosuhteiden vahvistaminen ja ydinasearsenaalin modernisointi. 

Yhdysvaltain täytyy valmistautua käymään Venäjää ja Kiinaa vastaan sellaista sotaa, jossa myös ydinaseita käytetään, komitea katsoo.

Venäjä on koventanut sotaretoriikkaansa länsimaita vastaan sen jälkeen, kun maa hyökkäsi Ukrainaan helmikuussa 2022. 

Presidentti Putin on uhkaillut ydinaseiden käytöllä ja sekä sotapropagandassa että viranomaislausunnoissa on pyöritelty ajatusta sodan laajentamisesta länteen.

Venäjän sotapropagandassa usein esitetään, että Venäjä käytännössä sotii Ukrainassa koko Natoa vastaan. Perusteluna käytetään sitä, että lukuisat Nato-maat ovat antaneet Ukrainalle ase- ja koulutusapua.

Suomalaisdiplomaatti: Ydinaseilla uhkailu on Venäjän kannalta rationaalista 2:05
Suomalaisdiplomaatti: Ydinaseilla uhkailu on Venäjän kannalta rationaalista.

Lue myös:

    Uusimmat