Draskovic: Jugoslavia hyväksyy Kosovon sotarikosten tutkinnan

Jugoslavian varapääministeri Vuk Draskovic sanoi tänään, että presidentti Slobodan Milosevicin hallitus hyväksyy Kosovon sotarikosten tutkinnan. Espanjalainen El Mundo -lehti oli kysynyt Draskovicilta, onko Milosevicin hallitus valmis hyväksymään sotarikosten tutkinnan Kosovossa, johon tämä vastasi: -Ehdottomasti kyllä, olemme jo perustaneet komitean kokoamaan todisteita kaikista rikoksista ja siviileihin kohdistuneista julmuuksista.

Draskovic, entinen oppositiojohtaja, on viime päivinä antanut lausuntoja, jotka viittaavat hajaannukseen Jugoslavian johdossa. El Mundon haastattelussa hän sanoi puhuvansa hallituksen nimissä. Draskovic sanoi pelkäävänsä, ettei Jugoslavia pysty kovin nopeasti lopettamaan Naton hyökkäystä. Vaikka huomattavan suuri yleinen mielipide lännessä tukee Jugoslaviaa, totuus on, että olemme yksin, hän sanoi.

Myös Naton sotilaita?

Draskovicin mukaan Balkanin kriisi voidaan ratkaista Venäjän ja Naton välisellä sopimuksella, jolla olisi YK:n turvallisuusneuvoston tuki. Tämän jälkeen Kosovoon voitaisiin lähettää YK:n joukkoja.
-Voimme tunnustaa suvereenisuutemme YK:n lipun alla. YK ei ole miehittäjä. Jos YK päättää, että Kosovoon on lähetettävä Naton joukkoja, hyväksymme senkin, Draskovic sanoi.

Draskovic on viime päivinä vaatinut, että Jugoslavian johdon on kerrottava totuus maan sotilaallisesta tilanteesta eikä suljettava pois mahdollisuutta Nato-maiden joukkojen osallistumisesta YK-joukkoihin Kosovossa.

Draskovic sanoi tänään, että Jugoslavian presidentti Slobodan Milosevic ja Venäjän Jugoslavian-lähettiläs Viktor Tshernomyrdin ovat päässeet yksimielisyyteen YK-joukkojen sijoittamisesta Kosovoon. Draskovic perusti käsityksensä Milosevicin ja Tshernomyrdinin antamaan lausuntoon, joka annettiin Tshernomyrdinin neuvoteltua Belgradissa. Jugoslavian viranomaiset eivät kuitenkaan ole antaneet vastaavanlaista lausuntoa. Tshernomyrdin sanoi Jugoslavian hyväksyneen kansainvälisen sotilaallisen läsnäolon Kosovossa. Hänen mukaansa joukon koostumuksesta on vielä sovittava Jugoslavian kanssa.

Draskovic sanoi tiedotustilaisuudessa Belgradissa uskovansa, että Milosevic tukee YK-johtoisen kansainvälisen rauhanturvajoukon sijoittamista Kosovoon. Tuo ratkaisu lopettaisi hänen mukaansa Naton ilmaiskut. Aiemmin keväällä Milosevic ei hyväksynyt kansainvälisiä joukkoja Kosovoon. Draskovic teki selväksi, ettei hän ole keskustellut ehdotuksesta Milosevicin kanssa.

USA: Naton johdettava rauhanturvajoukkoa

Yhdysvalloissa ei lämmetty Draskovicin ehdotuksille Kosovoon sijoitettavista YK-joukoista.
-Rauhanturvajoukon tulee olla aseistettu, kansainvälinen rauhanturvajoukko. Meidän mielestämme joukon pitäisi olla Naton johdossa, puolustusministeri William Cohen sanoi tänään.

Myös Ranskan presidentti Jacques Chirac suhtautui Draskovicin puheisiin varovaisesti. Hän sanoi toivovansa Jugoslavian johdon järkiintyvän.
-Mutta en voi olla siitä varma, Chirac jatkoi. Chiracin kanssa Pariisissa neuvotellut Albanian presidentti Rexhep Mejdani oli vielä epäilevämpi.
-Tämä on vain julkilausuma. Samalla etniset puhdistukset ja karkotuksen jatkuvat, Mejdani muistutti.

Oppositiosta hallitukseen

Pitkäpartainen Draskovic nousi kansainvälisesti tunnetuksi talvella 1996-1997, jolloin hän kuului Miloseviciä vastustavan Zajedno-rintaman johtoon. Sen järjestämiin mielenosoituksiin osallistui päivittäin yksistään Belgradissa 200 000 ihmistä. Aiemmin hänen on luonnehdittu monarkistiksi ja kansallismieliseksi serbiksi.

Tämän vuoden alussa 52-vuotias Draskovic siirtyi hallituksen riveihin. Tiistaina hän ilmoitti olevansa "valmis vastustamaan herra Miloseviciä ". Draskoviciä on luonnehdittu väriään vaihtavaksi kameleontiksi, jota ei enää voi ottaa vakavasti, arvioi muuan tarkkailija.
(STT-Reuters-DPA-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat