Drag Kids -elokuvan poisveto aiheutti kuohuntaa – "Tilanteeseen liittyi myös merkittävä turvallisuusuhka"

Drag-lapsista kertova dokumentti synnytti kohun 9:08
Katso tästä koko haastattelu: Vieläkö elokuvan voi nähdä jossain? Voisiko Helsingin kaupunki tarjota lapsille drag-kursseja?

Kuohunta Drag Kids -dokumenttielokuvan poisvetämisestä Kulttuurikaappi-festivaalin ohjelmistosta jatkuu yhä. Dokumentti päätettiin vetää pois tapahtuman ohjelmistosta, koska sen ympärille syntynyttä keskustelua ei osattu hallita ja tilanteeseen liittyi myös turvallisuusuhka, kertoi Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan johtaja Laura Aalto Huomenta Suomessa viime viikolla.

Kanadan yleisradioyhtiön tuottama drag-lapsista kertova dokumenttielokuva Drag Kids vedettiin pois pari viikkoa sitten Helsingin Malmitalolla järjestetyn tapahtuman ohjelmistosta, mikä sai aikaan vahvaa kritiikkiä Helsingin kaupunkia kohtaan.

Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan johtaja Laura Aalto kommentoi tapahtumia Huomenta Suomessa keskiviikkona 19.4.2023.

Hänen mukaansa kaupungin olisi pitänyt varautua Drag Kids -elokuvan nostattamaan keskusteluun jo tapahtuman ennakkomarkkinointivaiheessa.

– Emme olleet riittävän hyvin valmistautuneet tällaiseen keskusteluun, joka syntyy, kun on kyseessä asia, joka on ihmisille vieras ja uusi.

– Nostaisin keskustelua laajempaan kontekstiin siitä, että meillä tehdään paljon työtä tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden eteen. Tehtävämme on myös avata sellaisia ilmiöitä ja asioita, jotka herättävät keskustelua. Dragissa ei ole kysymys seksuaalisuudesta, vaan sukupuolten moninaisuuden pohtimisesta, ja siitä millaisia representaatioita sukupuolen ympärillä kulkee.

"Nopeita ja yllättäviä käänteitä"

Aalto kertoo, että elokuva jouduttiin vetämään lopulta tapahtuman ohjelmistosta, koska sen ympärillä vellonutta keskustelua ei osattu kaupungin toimesta hallita.

– Se sai nopeita ja yllättäviä käänteitä ja keskustelussa syntyi mielikuvia, jotka eivät siihen varsinaisesti liittyneet. Tilanteeseen liittyi myös merkittävä turvallisuusuhka sekä henkilöstölle että festivaalin osallistujille. Uhkaukset ovat nyt poliisitutkinnassa.

Elokuvan esittämistä kritisoitiin muun muassa siksi, että lapsista kertova elokuva oli merkitty K-18-ikärajalliseksi.

– Ikäraja johtui siitä, ettei viranomainen eli Kavi ollut tarkastanut elokuvaa. Esimerkiksi Ruotsissa elokuva on viranomaisten toimesta laitettu kaikille sallituksi.

Elokuvaa kritisoitiin lapsia seksualisoivaksi

Elokuvan esitystä vastustaneet ihmiset pitivät sitä lapsia seksualisoivana

– Katsoimme dokumentin etukäteen ja arvelimme, että kohta, jossa aikuinen antaa yökerhossa tanssivalle lapselle tippiä, on keskustelua herättävä. Ehkä se oli virheemme, ettemme osanneet käydä keskustelua riittävästi etukäteen ja avata sitä, millaisia kysymyksiä elokuva herättää, Aalto sanoo.

Muun muassa lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen lähestyi Helsingin kaupunkia koskien Drag Kids -elokuvan esittämistä tapahtumassa.

– Laitoin kaupungille viestin, että ovatko he tietoisia siitä, että ihmisten keskuudessa leviää väärinymmärrys siitä, että kaupungin tiloissa ollaan esittämässä lapsista K-18-showta. Kysyin, onko täysin harkittua, että sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuutta juhlistavassa elokuvafestivaalissa esitetään lapsia koskevaa dokumenttia, kertoo Pekkarinen Huomenta Suomen puhelinhaastattelussa.

"Ei lapsen edun mukaista"

Pekkarinen kommentoi lähetyksessä myös elokuvan sisältöä.

– Ei ole lapsen edun mukaista esiintyä aikuisille seksuaalissävytteisesti, rivostikin, tanssien ja saaden siitä rahaa. En kritisoi drag-kulttuuria, enkä drag-harrastusta, vaan sitä, että lapsia otetaan harrastukseen mukaan sellaisena kuin se on aikuisten maailmassa.

Vaikka Helsingin kaupunki on saanut paljon kritiikkiä sekä elokuvan esittämistä vastaan että elokuvan esittämättä jättämistä vastaan, on Aalto sitä mieltä, että ratkaisu oli oikea.

– En ota drag-harrastukseen kantaa ja tunnistan ne herkkyydet, mitkä siihen liittyvät, ja siinä mielessä tässä tilanteessa oli oikea ratkaisu vetää kyseinen dokumentti pois.

Katso yllä olevalta videolta koko keskustelu, jossa käydään läpi muun muassa sitä, voisiko Helsingin kaupunki tarjota lapsille drag-kursseja.

Lue myös:

    Uusimmat