Miksi mies pukeutuu naiseksi? Suosittu drag queen avaa suomalaisen drag-kulttuurin saloja: "Antaa vapauden tehdä asioita, joita ei välttämättä omana itsenään tekisi"

Miehet ovat pukeutuneet naisiksi jo vuosikymmenien ajan. Nykyisin drag tunnetaan taidemuotona, joka on suosittu niin konserttisalien lavoilla kuin firmojen pikkujouluissakin. MTV Lifestyle otti selvää, miksi suomalaismies haluaa pukeutua drag queeniksi.

Aarni Mikkola, 26, on ikäisekseen menestynyt meikkitaiteilija. Meikkitaiteilijan uran lisäksi Mikkola on myös yksi Suomen suosituimmista drag-artisteista.

Viime vuosina Mikkola on esiintynyt muun muassa huippusuositun Rupauls Drag Race -sarjan tähtien kanssa ja vieraillut suosikkitubettajien videoilla.

Hän myös kiertää kolmen muun drag-artistin kanssa ympäri Suomea Drag Leidit Lavalla -kiertueen tiimoilta.

Drag ei ole vain meikkejä, peruukkeja ja mekkoja

Aarni Mikkola luonnehtii dragin olevan tietynlainen kutsumus päästä toteuttamaan itseään vapaammalla ja rohkeammalla otteella. Mikkola haluaa korostaa, ettei drag queeninä oleminen tarkoita sitä, että mies haluaisi muuttaa itsensä pysyvästi naiseksi, vaan kyse on halusta esiintyä.

– Tämä on suoraan verrattavissa siihen, kun heteromies pukee ylleen vapaasta tahdostaan peruukin, mekon ja korkokengät, hänhän laittaa tanssien, koska hän ajattelee olevansa joku muu ja ottaa naisellisemman roolin, Mikkola vertaa.

Mikkolan mukaan drag-esitysten perusajatuksena on tarjota ihmisille samaistuttavia ja tunnistettavia hahmoja, joissa jokainen yksityiskohta on hiottu.

– Drag ei tunne rajoja, vaan se antaa vapauden tehdä lavalla sellaisia asioita, joita ei välttämättä omana itsenään tekisi – se siis vapauttaa ihmisenä, Mikkola kuvailee dragina olemisen syvintä ajatusta.

Drag-esitys ei ole vain näyttävään meikkiin, peruukkiin, kenkiin ja mekkoon pukeutumista – show on aina esittäjänsä näköinen. Toiset drag queenit haluavat olla kantaaottavia ja tarttuvat ajankohtaisiin asioihin, jotka näkyvät myös näyttävästi lavalla parrasvaloissa.

– Drag on todella vapaa tyylilaji, joten on mahdotonta sanoa, mitä kaikkea drag voi lopulta olla. Toiset haluavat tehdä play back -laulua eli lip synciä, toiset tanssivat tai tekevät taiteellisempaa dragia.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä​​​​​​​

Drag-genrejä on useita, mutta Mikkola itse tekee niin sanottua main stream -dragia, jossa esityksen aikana on useita eri hahmoja ja rooliasuja sekä komiikkaa stand upin muodossa.

Dragit ovat suosittuja pikkujoulusesonkina

Aarni Mikkola toteaa, että ihmiset eivät yleensä tiedä, mitä odottaa dragilta, koska se on verrattain tuore ja laaja taiteenmuoto Suomessa.

– Kun ihmiset näkevät, että drag-show’ssa on Anneli Saaristo, Meiju Suvas ja Marion, he ovat ihan haltioissaan siitä, että esityksessä on kaikki kotimaiset artistitaivaan tähdet. He ovat innoissaan, kun kuulevat esimerkiksi Marionin Tipitiin ja Meiju Suvaksen Pure mua, Mikkola kehuu.

Se, mitä varmasti kaikki eivät tiedä, on se, että drag queenit ja nimenomaan main stream -genre ovat erittäin suosittuja pikkujouluissa ja muissa yritysten juhlissa. Myös monet morsiamet tilaavat drag queenin esiintymään häihinsä yllätyksenä sulhaselleen – ja tietenkin muulle juhlaväelle.

– Mikäs sen parempaa kuin saada 20 tunnettua hahmoa samalla hinnalla, Mikkola ylistää.

– Drag on niin moneen juhlaan sopiva. Ihmiset alkavat tanssimaan ja laulamaan mukana ja sehän on se paras kiitos, hän jatkaa.

Menestyminen vaatii pääomaa – asu voi maksaa jopa 2 000 euroa

Amerikassa on tuhansia klubeja ja baareja, joissa on matala kynnys esiintyä: dragit voivat vain kävellä klubiin sisälle ja vetää esityksensä. Heidän palkkansa muodostuu tipeistä, joita he saavat yleisöltä esityksensä aikana.

Suomessa tällaista kulttuuria ei kuitenkaan ole. Drag queenit ovat olleet sateenkaariklubien ohjelmistoissa jo kauan, mutta tavalliset klubit eivät ole toistaiseksi uskaltaneet ottaa riskiä drag-esitysten suhteen.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

Jos suomalainen drag haluaa esiintyä, verkostoituminen ja oikeiden ihmisten tunteminen on ensiarvoisen tärkeää. Myös kokemus, valmiiksi suunniteltu ja hiottu show sekä näkyvyys ovat menestymisen edellytyksiä. Työ vaatii etenkin aluksi taloudellista pääomaa. 

– Pelkästään peruukki voi maksaa 100–400 euroa, puvut 200–1 000 euroa ja siihen vielä korut, kengät ja muut rekvisiitat päälle – yksi asukokonaisuus voi helposti maksaa yli 2 000 euroa.

– Ja se on vasta yksi asu. Ja Suomessa halutaan, että dragit tekevät esimerkiksi Kaija Koota, joten asut pitää erikseen teettää, Mikkola huomauttaa.

Drag queenit tilaavat peruukit ja kengät tavallisesti ulkomailta – jo ihan vain siksi, ettei Suomesta löydy tarpeeksi isokokoisia ja näyttäviä korkokenkiä miehille.

– Jos tähän hommaan lähtee, haluaa uusimmat peruukit ja asuihin kaiken maailman timantit ja koristeet, sillä nälkä kasvaa syödessä, Mikkola naurahtaa.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

Mikä ihmeen drag queen?

Drag on lyhenne sanoista ”dressed as girl”, eli pukeutunut naiseksi.

Se on näyttävä, heittäytymiskykyä ja rohkeutta vaativa taiteenlaji, jossa mies pukeutuu naiseksi. Yksinkertaistettuna se tarkoittaa muun muassa impersonointia, jossa mies esittää kuuluisia naishahmoja, esimerkiksi Paula Koivuniemeä.

Drag queen voi luoda itselleen myös oman alter egonsa, eli kokonaan oman hahmonsa.

Käsite on vuosien saatossa laajentunut, ja etenkin maailmalla drag-kulttuuri on näkyvämmin ja monialaisemmin ihmisten tiedossa.

Myös nainen voi olla drag queen, tai oikeammin drag king, jolloin nainen esittää kuuluisia ja tunnistettavia mieshahmoja.

Drag-esitykset ovat suuria kunnianosoituksia artisteille

Artistit ja muut julkisuuden henkilöt ovat tienneet jo kauan, että heitä imitoidaan, mutta valtaosalle suomalaisista kulttuuri on tullut tutuksi vasta viime aikoina.

– Sanotaan, että jos drag esiintyy jonain tunnettuna henkilönä, se on suurin kunnioitus, mitä voi saada. Se tarkoittaa sitä, että artisti on tunnistettava ja hänellä on maneereja, Mikkola paljastaa.

Tavallisimmin dragit ilmentävät Paula Koivuniemeä, Kaija Koota ja muita tunnistettavia naisartisteja. Mikkola on tehnyt viime aikoina paljon myös poppari Almaa, jolla on hyvin tunnistettavat hiukset, ryhti ja lavakarisma kaikkine käsiliikkeineen ja ilmeineen.

– Marion Rungilla taas on hyvin tunnistettava tapa sanoa s-kirjain. Riittää, kun näyttää siltä, että ässä suhahtelee.

Jos video ei näy, voit katsoa sen täältä

Dragit kohtasivat väkivaltaa vielä ysärillä

Mikkolan mukaan kolme vuotta sitten suomalaisten esiintyvien drag queenien lukumäärä oli laskettavissa vain kahden käden sormilla. Nykyisin kulttuuri on kuitenkin huomattavasti tunnetumpi taiteenmuoto myös Suomessa.

Osittain syy löytyy sosiaalisesta mediasta sekä kansainvälisten drag queenien menestyksestä ja näkyvyydestä. Myös tasa-arvon edistäminen on osaltaan edesauttanut asiaa – enää drag queenejä ei automaattisesti leimata homoiksi tai transsukupuolisiksi, vaan sitä voi harrastaa myös heteromiehet ja -naiset.

– Nyt kun elämme paljon sukupuolineutraalimpaa aikaa, dragia kohtaan ollaan sallivampia.

Drag queeneihin on aina kohdistunut ennakkoluuloja ja vielä 1980- ja 1990-luvuilla drag queenit saivat osakseen jopa brutaalia kohtelua. Silloin drag ei ollut missään muodossa hyväksyttävää – drageja katsottiin vinoon, haukuttiin ja jopa pahoinpideltiin myös fyysisellä tasolla.

– Se on ollut todella väkivaltaista silloin, kun mikään ei ollut sallittua, Mikkola kertoo kollegoidensa puhuneen.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

Nuori sukupolvi on suvaitsevampi erilaisuutta kohtaan

Mikkola kertoo, että vaikka ihmisten suhtautuminen onkin muuttunut viimeisen 20 vuoden aikana paljon, ennakkoluuloista ja vaaroista on oltava edelleen tietoinen. Ihmisten suhtautuminen riippuu hyvin pitkälti paikkakunnasta – Helsingissä ollaan huomattavasti suvaitsevaisempia kuin pienillä maalaispaikkakunnilla.

– Lahtelaiset eivät esimerkiksi ole välttämättä niin avoimia, joten olen varovainen sen suhteen, millaisen show’n menen sinne esittämään.

– Jos tiedän, että paikka ja yleisö on kiva, menen mielelläni tekemään Marionia ja Almaa sinne, sillä yleisö tuntee hahmot omikseen. Jos menisin puolialasti hyppimään lavalle, pikkukylän pubissa suhtautuminen voisi olla aivan toinen.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

Myös ihmisten iällä on merkitystä sen suhteen, millaisen vastaanoton naiseksi pukeutunut mies saa osakseen. Nuoren sukupolven ihmiset ovat eläneet suvaitsevammassa maailmassa, ja näin ollen näyttävä meikkaava tai mekkoon pukeutuva mies ei ole luonnonoikku tai edes tabu.

– Kun kerran Helsingissä en saanut taksia, menin 10-ratikalla täydessä drag-meikissä ja -asussa keikkapaikalle. Vanhat ihmiset kyllä hieman katsoivat pitkään, Mikkola naurahtaa.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

Jätä ennakkokuulot kotiin!

Mikkolan mukaan paras palaute, jonka hän voi työstään saada, on se, että yleisö silmin nähden viihtyy. Hänestä on mahtavaa olla rikkomassa ihmisten ennakkoluuloja drageja kohtaan.

– Suosittelen katsomaan drag-esityksiä myös paikan päällä, sillä se voi olla ihan uudenlainen kokemus elämässä. Kehotan myös jättämään ennakkoluulot kotiin, Mikkola vinkkaa.

Aarni Mikkola esiintyy yhdessä Niko Mäkisen (NikoLa), Mika Tepsan (Pola Ivanka) sekä Antti Taipaleen (Sheila) kanssa ympäri Suomea menestyksekkään Drag Leidit Lavalla -esityksen tiimoilta.

Jos video ei näy, voit katsoa sen täältä

Lue kaikki uusimmat lifestyle-aiheiset artikkelit!

Lue myös:

    Uusimmat