Mainos

Dolen kannatus huimassa nousussa

Yhdysvaltojen republikaanisen puolueen presidenttiehdokas Bob Dole haluaa "oikaista" puolustusmenojen leikkaukset. Puhuessaan eilen pienelle sotaveteraanien ryhmälle Dole antoi vihjeitä nimityspuheensa sisällöstä. Dolen on määrä pitää nimityspuheensa varhain huomisaamuna Suomen aikaa.

Dole sanoi Clintonin menneen liian pitkälle puolustusmenojen leikkauksissa. Hän korosti myös isänmaallisuuttaan ja tahtoaan puolustaa amerikkalaisia kaikkialla maailmassa. Yhdysvaltain republikaaninen puolue valitsi Dolen viralliseksi presidenttiehdokkaakseen eilen. San Diegossa koolla oleva puoluekokous valitsi Jack Kempin puolueen varapresidenttiehdokkaaksi.

Puhe, jossa Dole hyväksyy nimityksensä presidenttiehdokkaaksi, on hänen tähänastisen uransa merkittävin. Poliittisten tarkkailijoiden mukaan Dolen puhe, joka televisioidaan kaikkialle Yhdysvaltoihin, on merkittävä myös koko vaalikampanjalle.

Nimitys presidenttiehdokkaaksi on myös 73-vuotiaan Dolen poliittisen uran huippukohtia: Dole on pyrkinyt presidenttiehdokkaaksi jo 16 vuotta. Dole, joka seurasi nimitystään televisiosta hotellihuoneessaan, liikuttui kyyneliin lukuisista nimitystä seuranneista ylistyspuheista. Dolea kehuttiin muun muassa "kunnian mieheksi, jolla on horjumaton päämäärä ja vankka sitoumus maan etuihin".
-Tämä ei ole minun nimitykseni vaan meidän nimityksemme, tämä on Amerikan nimitys, totesi Dole.

Clintonin vastakohta

Puhujat korostivat Dolesta juuri niitä puolia, joita on pidetty nykyisen presidentin Bill Clintonin heikompina kohtina. Sitoutumista kutsumukseen, lujaa luonnetta ja kansallistunnetta pidettiin Dolen erityisenä vahvuutena. Myös Dolen sotilastaustaa - Dole on toisen maailman sodan veteraani - pidettiin puheissa merkittävänä etuna Clintoniin nähden. Ylistäessään Dolen isänmaallisuutta puhujat myös syyttivät Clintonia Yhdysvaltojen kansainvälisen aseman horjuttamisesta.

Pienintä piirtoa myöten suunniteltu puoluekokous näytti saavuttaneen ainakin osan päämääristään. Ennen viimeistä kokouspäivää tehtyjen mielipidetiedustelujen mukaan Clintonia kannatti noin 52 ja Dolea noin 42 prosenttia vastanneista. Clintonin etumatka on kaventunut viime viikkoisesta 18 prosenttiyksiköstä kymmeneen.
Yhdysvaltain presidentinvaalit pidetään 5. marraskuuta.
(STT-Reuter-TT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.