Mainos

Directa hieroo sovintoa yrittäjien kanssa

Hakuyhtiö Directa pyrkii sopimaan laskusaataviaan yrittäjien kanssa. Viime kesänä se tiedusteli sähköpostilla yrittäjiltä velkomusten perimistä sovinnollisesti.

Lähes 6 000 yritystä on jättänyt laskunsa Directalle maksamatta, ja yhtiö perii saataviaan oikeusteitse. Yksistään Helsingissä kanteita on vireillä toistatuhatta.

Directan avustaja, asianajaja Kai Kotirannan mukaan kirjelmöinti on tuottanut tulosta.

- Tietojeni mukaan kirje lähettiin noin 800 asiakkaalle ja juttuja on edelleen ratkaisematta noin 200, asianajaja Kotiranta sanoo.

Directan sovintoehdotukset ovat tulleet monelle yrittäjälle yllätyksenä, sillä tähän saakka yhteydenpitoa Directan kanssa on pidetty hankalana.

Laskuriidassa yrittäjää avustanut oikeustieteen maisteri Samuli Mikkonen sanoo, että Directa on asioinut suoraan yrittäjän kanssa, vaikka hän on palkannut itselleen juristin.

- Directa on yrittänyt sovintoa suoraan yli asiamiehen. Siinä on huudettu puhelimessa ja asiakkaat ovat saattaneet olla hyvinkin peloissaan. Ne ovat uhanneet, että maksa nyt kymppitonni tai sinulle tulee moninkertaiset kustannukset, Mikkonen sanoo.

Kaikki pienyrittäjät eivät ole lähteneet sopimaan laskujaan tässä vaiheessa siitäkään huolimatta, että oikeudessa kulut saattavat nousta jopa kymmenkertaisiksi alkuperäiseen pääomaan nähden.

Tamperelaisessa asianajotoimistossa hoidetaan usean yrittäjän Directaa koskevia asioita.

- Asia on niin pahasti kesken kaikilta osin, että päämiehetkin ovat jääneet miettimään, että onko järkevää sopia vai ovatko he yhdessä rintamassa ja katsovat pidemmälle tätä juttua, kertoo asianajaja Jussi Pirhonen.

Yrittäjien mukaan laskut jäivät aikanaan maksamatta, koska he kokivat, että he eivät ole tilanneet hakupalvelua tai se ei ole vastannut sovittua. Yli tuhat neljäsataa yrittäjää vei asian poliisin tutkittavaksi. Myös osa heistä on saanut sovittelukirjeen Directalta.

- Directalla on massiivinen saatavakanta maailmalla, jossa käsitykseni mukaan on ollut kysymys näissä yhteydenotoissa. Velallisia pitää velkojan aina silloin tällöin muistuttaa saatavan olemassa olosta, ettei se pääse vanhenemaan, Kotiranta sanoo.

Oikeus aloittaa maanantaina Directaa ja sen johtoa koskevien petossyytteiden käsittelyn. Rikosjutussa asianomistajana olevien laskuja on tarkoitus puida vahingonkorvausasiana rikosjutun käsittelyn jälkeen.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.