Mainos

Digi-tv: tarvitsee rahaa

Elokuussa aloittava digitaalinen tv tuo katsojien ulottuville yhdeksän uutta tv-kanavaa. Nyt kysellään, mistä saadaan rahat laadukkaan ohjelmiston tuottamiseen uusille kanaville. Tekniikan edistämiskeskus Tekesiltä ja sijoittamalla toimilupamaksuja ohjelmatuotantoon, vastaa rahoitusmalleja kartoittanut selvitysmies, viestintäneuvos Jaakko Paavela. Hän jätti tänään raporttinsa kulttuuriministeri Suvi Lindenille.
Digi-tv tuo katsojien valittavaksi yhdeksän uutta tv-kanavaa. Vielä ei kuitenkaan tarkkaan tiedetä, millaisia ohjelmia kanavat pitävät sisällään. Joka tapauksessa ohjelmatuotanto on kallista ja nyt etsitään kiireesti uusia rahoittajia tuotannon turvaamiseksi. Rahoitusta kartoittanut selvitysmies arvioi, että digi-tv:n alku on ankea, jos uusia rahalähteitä ei löydy.

-Sitten on se tilanne, että digi-tv käynnistyy, mutta varsin kangerrellen: vähän ohjelmaa, ehkä tunti päivässä, seuraavana vuonna vähän enemmän ja niin pois päin, ennustaa viestintäneuvos Jaakko Paavela.

Selvitysmies hakisi rahoitusta sisällöntuotannon kehittämiseen Tekniikan edistämiskeskus Tekesiltä. Seuraavan viiden vuoden aikana tarvittaisiin 175 miljoonaa.

Toimilupamaksut hiertävät

MTV:n ja Nelosen Yleisradiolle maksamista toimilupamaksuista selvitysmies haluaisi tänä vuonna sijoittaa kuudesosan eli 50 miljoonaa ohjelmien hankintaan riippumattomilta ohjelmantuottajilta. Yleisradioa tämä ehdotus ei miellytä, koska rahat olisivat pois Ylen budjetista.

-Enkä ymmärrä miten tällä logiikalla puuttumalla siihen rahoituspohjaan, jolla yleisradion budjetti rakennetaan, jollakin tavalla voitaisiin edistää sisällöntuotantoa, sanoo kehitystoiminnan päällikkö Juhani Wiio Yleisradiosta.
-Tiedämme, että toimilupamaksu jollakin aikavälillä poistuu, niin tässä olisi asteittainen poistumiskeino, joka voitaisiin hyödyntää siten, että tällä rahalla 50 miljoonaa, voitaisiin tehdä ohjelmia digitelevisioon.

Rahoitusvaihtoehdoista siis vasta kiistellään eikä uutta rahaa ole vielä mistään luvattu. Rahoittajia odotellessa digi-tv:n katsojille tarjotaan mahdollisimman halvalla tuotettua ohjelmaa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.