Mainos

Diana-single laittomille levyille

Äänilevyjen piraattikopioijat ovat yltäneet kyseenalaiseen ennätykseen. Myyntiin ympäri maailmaa on ilmestynyt piraattilevyjä, joille on varastettu mukaan Elton Johnin prinsessa Dianan muistoksi tekemä single.

Näin piraatit varastavat tuloja hädänalaisilta, sillä Candle In The Wind '97 -singlen tuotto ohjataan hyväntekeväisyyteen. Singlen tuotto kanavoidaan apua tarvitseville Dianan muotorahaston kautta.

Äänilevyalan kattojärjestö IFPI vahvisti tänään, että Elton Johnin single on varastettu piraattilevyille ympäri planeettaa. IFPIn mukaan teko todistaa, että piraatit ovat valmiit miten alhaisiin tekoihin hyvänsä.

IFPI kehottaa kuluttajia kaikissa maissa tarkistamaan huolellisesti, että heidän ostamansa versio Dianan muistolaulusta ei ole laiton. Piraattikopioilla singlen laulut ovat joko osana täysmittaista cd-albumia tai kasettina.

Laillinen versio levystä on cd-single, jolta löytyvät seuraavassa järjestyksessä kappaleet Something About The Way You Look Tonight/Candle In The Wind 1997/You Can Make History.

Ongelma pahenemassa

Diana-singlen tapaus on jäävuoren huippu, sillä äänilevyjen piraattikauppa kasvaa muutenkin rajusti. IFPIn mukaan piraattimyynti kasvoi neljänneksen vuonna 1996. Viime vuonna vääriin käsiin päätyi levykaupassa noin viisi miljardia dollaria (28 mrd. mk).

Suomen osalta tilastot näyttävät paremmilta kuin esim. itänaapureissa. Suomessa myytävistä äänitteistä alle kymmenesosa on piraatteja.

-Suomen kotitalouksissa soivien äänitteiden osalta tilanne on huonompi. Suomalaiset ostavat paljon levyjä Baltiasta ja Venäjältä, missä kaupan olevat äänitteet ovat suurelta osalta piraatteja. Suomen kotien levyistä ainakin viidennes on laittomia, arvioi Ääni- ja kuvatallennetuottajien ÄKT:n Arto Alaspää.

Maailman suurimmat piraattilevyjen markkinat löytyvät juuri Venäjältä. Asiantuntijoiden mukaan itänaapurin äänitekaupasta 70 prosenttia on laitonta.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.