Diana meni lääkäriin ruokamyrkytyksen vuoksi – oireiden takana olikin suolistosyöpä: "Mitä tein väärin, että sain tämän?

Diana Zepeda oletti vain sairastuneensa noutoruoasta. Lopulta vatsaoireiden syyksi paljastui syöpä.

Kun vatsakivut alkoivat vuonna 2016, Diana Zepeda oletti niiden johtuvan ruokailutavoistaan. Amerikkalainen Diana kertoo syöneensä mitä tahansa ja nauttineensa usein ruokaa ruokakojusta.

– Ajattelin, että sain satunnaisen ruokamyrkytyksen, mutta aika usein, Diana, 34, kertoo.

– Paljon suolistokaasuja, kramppeja, ripulia. Ajattelin, että minulla on vatsapöpö ja se kestäisi vain pari päivää.

Ruokavaliomuutos ei tuonut apua

Diana halusi voida paremmin ja ajatteli, että tilanteen voisi korjata ruokavaliolla. Hän lakkasi syömästä viljaa, sokeria ja maitotuotteita kuukauden ajaksi.

Se ei auttanut. Tammikuussa 2017 Diana kärsi päivittäin ripulista ja löysi lopulta ulosteestaan verta.

Hän päätti mennä erikoislääkärin puheille.

Tutkimuksissa Dianalta löytyi kolibakteeri, johon määrättiin antibiootteja. Ne eivät tuoneet helpotusta.

– Aluksi olin helpottunut siitä, että mitä se olikin, sen voisi hoitaa viidessä päivässä antibiooteilla. Luulin, että se on ohi, Diana kuvaa.

Paksusuolesta löytyi kasvain

Antibioottien osoittauduttua tehottomiksi Diana määrättiin tähystykseen. Hän kuitenkin oireili ennen toimenpidettä niin rajusti, ettei tähystystä voitu tehdä. Lääkärit päätyivät tutkimaan hänet erilaisella, kevyemmällä tähystyksellä.

Tutkimuksessa Dianan paksusuolesta löytyi kasvain. Hänellä diagnosoitiin paksusuolensyöpä, jonka levinneisyysaste oli neljä. Se tarkoittaa laajalle levinnyttä syöpää tai syöpää, joka on lähettänyt etäpesäkkeitä.

– Alkusokin ja epäuskon jälkeen ensimmäiset ajatukseni olivat "mitä tein väärin, että sain tämän?" Luulen, että kaikki ajattelevat paksusuolen syöpää vanhojen ihmisten tautina, Diana sanoo.

Hän syytti syömiään mikroaterioita ja pohti, miten oli aiheuttanut tilansa.

Onko ravinnolla ja syövillä yhteys? Artikkeli jatkuu videon alla.

Syöpä ja ravinto 5:18

"Ensimmäisen hoidon jälkeen olin valmis luovuttamaan"

Syöpä levisi myös Dianan maksaan. Hänet leikattiin ja hän sai kemoterapiaa. Hoidot olivat niin rankkoja, ettei Diana jaksanut kuukauteen kävellä. Pahinta oli Dianan mukaan kemoterapia.

– Ensimmäisen hoidon jälkeen olin valmis luovuttamaan. Tunsin oloni todella apeaksi ja eristetyksi. Ajattelin "en pysty tähän, olen käynyt läpi jo tarpeeksi, en pysty käymään hoidoissa kuutta kuukautta", Diana kuvaa.

Terveen papereiden saaminen vie vuosia

Kaikesta huolimatta hän selvisi. Hoidot loppuivat alkuvuonna 2018.

Diana joutuu odottamaan terveen papereita muutaman vuoden, koska syöpä oli levinneisyysasteeltaan neljä. Muita hän kehottaisi lääkäriin aikaisessa vaiheessa.

– Mene vain lääkäriin. Jos olisin mennyt aiemmin, se ei luultavasti olisi edennyt tasolle neljä.

Lue myös:

    Uusimmat