Mainos

Demokraattien Obama pakkovoiton edessä E-Carolinassa

Mielipidemittausten mukaan vain 10 prosenttia Etelä-Carolinan valkoihoisista äänestäjistä on Barrack Obaman kannattajia.

Etelä-Carolinan osavaltion demokraattien esivaali ratkaisee Yhdysvalloissa paljon, erityisesti nuoren senaattorin Barack Obaman kohdalla.

Obaman voitto osavaltiossa pitäisi hänet tasaveroisena presidenttipelissä kilpakumppani Hillary Clintonin kanssa.

Obamahan hävisi sekä New Hampshiressa että Nevadassa. Nyt hän olisi lähes pakko voittaa voidakseen jatkaa todellisena voittajaehdokkaana.

Etelä-Carolinan mielipidemittaukset povaavat kuitenkin tietynlaisia vaikeuksia Obamalle myös jatkossa: osavaltion mustaihoisista lähes 60 prosenttia on hänen takanaan, mutta vain kymmenen prosenttia valkoihoisista äänestäjistä on ilmoittanut olevansa Obaman kannattajia.

Jos rodusta tulee näin selkeä vedenjakaja, niin se on huono uutinen Obamalle.

- Pääasiallinen huoli Obamalle on ollut kaiken aika se, että huolimatta hänen laajasta ja rodusta riippumattomasta ohjelmastaan, hän menestyy huonosti valkoihoisten joukossa, huomautti Brookings-instituutin poliittinen tutkija Thom Mann CNN-uutisille.

Ensimmäinen eteläinen osavaltio äänestää

Edwardsista ratkaisija?

Clinton ja Obama vetoavat myös varsin erilaisiin ikäryhmiin. Barack Obama innostaa erityisesti nuoria ja niitä, jotka eivät ole välittäneet äänestää aikaisemmin.

- Päätin äänestää Obamaa, koska päädyin siihen itse, henkilökohtaisesti, ja koska hän on muutoksen puolesta. Tarvitsemme sitä tänä vuonna, summasi tilanteen nuori äänestäjä Ellis Robinson uutistoimistoille.

Clinton taas vetoaa ikääntyneempiin, sotaveteraaneihin ja eläkeläisiin.

Etelä-Carolina esivaalissa ennakoitiin ennätysmäistä äänestysintoa, sillä kansalaiset ovat seuranneet osavaltiossa kiivaasti kamppailevia demokraatteja todella tarkasti. Jopa kaukaisella kolmannella sijalla taistelevalla John Edwardsilla on melkoista merkitystä. Hän aikoo pysyä kisassa ainakin helmikuun viidennen päivän supertiistain yli.

Jos valitsijamiesten jakauma on todella tasainen Clintonin ja Obaman välillä, niin Edwardsilla on kallisarvoinen valtti käsissään: hän voi testamentata valitsijansa jommallekummalle pääehdokkaista ja olla näin varsin päättävässä asemassa varsinaisen ehdokkaan valinnassa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.