Mainos

Demareiden Martin Schulz tähtää EU-komission puheenjohtajaksi

Euroopan parlamentin puheenjohtaja aikoo voittaa toukokuun meppivaalit Demareille ja päästä sen myötä EU-komission puheenjohtajaksi. Hänellä kuitenkin riittää vastustajia.

Euroopan parlamentin puhemies ja Euroopan Demareiden kärkiehdokas Martin Schulz vieraillee parhaillaan Suomessa. Hän aikoo nostaa Demarit Euroopan parlamentin suurimmaksi puolueeksi. Nykyisin suurin on EPP eli ryhmä, johon Suomesta kuuluvat Kokoomus ja Kristilliset. Gallupeissa EPP ja Demarit ovat pitkään olleet tasoissa.

- Puolueemme vaaliteemana on taistelu työttömyyttä vastaan. Se tarkoittaa talouskasvua eli tarvitsemme investointeja.  Lisäksi haluamme taata rauhanomaisen kehityksen EU:ssa sekä rajojemme ulkopuolella, sanoo Schulz.

- Meidän on vakuutettava kansalaiset siitä, että 25.5. ei äänestetä EU:n olemassaolosta. Populistithan kehottavat äänestämään "ei" Euroopalle. Mutta kyllä EU on olemassa vielä vaalien jälkeisenä päivänäkin, Schulz jatkaa.

Schulzia on syytetty siitä, että hän käyttäisi nykyistä asemaansa sekä Euroopan parlamentin varoja Demareiden vaalikampanjan hyväksi tehdessään esimerkiksi virallisia vierailuja, kuten nyt Suomeen. Schulz kiistää syytökset jyrkästi.  

- Minut on valittu kauden loppuun ja täytän tehtäväni puhemiehenä viimeiseen päivään asti - mutta tiukasti  erotettuna muista toimistani. Se on erittäin selvää.

Voittaja vie komission puheenjohtajuuden?

Nykyisten EU-pykälien mukaan Euroopan parlamentin vaalin tulos on huomioitava, kun valitaan EU-komission uusi puheenjohtaja. Moni kuitenkin arvioi, että Schulz ei paikkaa saa, vaikka Demarit voittaisivatkin vaalit

Etelä-Euroopassa häntä vastustetaan, koska hän on saksalainen ja Saksalla on jo vahva asema muutenkin esimerkiksi liittokansleri Angela Merkelin kautta. Pohjoisessa taas kaikki eivät pidä Schulzista, koska hän haluaa kasvattaa EU:n budjettia ja Euroopan parlamentin valtaa.

- Mikään ei tietenkään tapahdu automaattisesti. Mutta jos saan taakseni Euroopan parlamentin enemmistön, minulla on hyvä mahdollisuudet tulla komission seuraavaksi puheenjohtajaksi. Ihmettelen, miksi puhutaan kansallisuudestani eikä osaamisestani ja ajatuksistani, Schulz sanoo.

Euroopan demaripiireissä jotkut kuitenkin miettivät jo muitakin nimiä mukaan kisaan eri kärkipaikoista EU:n johdossa vaalien jälkeen. Vahvasti esillä on Tanskan pääministeri Helle Thorning-Schmid. Myös Suomen valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen nimi on mainittu.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.