Mainos

Darfurin sotarikoksista ensimmäiset epäillyt

Sudanin Darfurin aseellinen konflikti alkoi 2003. Sudan on ilmoittanut, ettei se aio luovuttaa kansalaisiaan Haagiin.

Kansainvälinen rikostuomioistuin on julkistanut ensimmäiset epäillyt Darfurin väkivaltaisuuksista. Epäiltynä on muun muassa Sudanin entinen sisäministeri ja kapinalliskomentaja.

Rikostuomioistuimen pääsyyttäjä Luis Moreno-Ocampo pyysi tuomareita toimittamaan haasteen Sudanin humanitaaristen asioiden ministerille Ahmad Harunille, joka on toiminut aiemmin sisäministerinä. Oikeuden eteen halutaan myös janjaweed-taistelija Ali Koshaib. Silminnäkijöiden mukaan Koshaib johti vuosina 2003-2004 hyökkäyksiä useisiin kyliin, joissa teloitettiin satoja miehiä. Hänen nykyistä olinpaikkaansa ei tiedetä.

- Tämä on ensimmäinen askel, joka voi johtaa siihen, että Darfurin rikoksista rangaistaan. Syyttäjän pitäisi mennä yhä korkeammalle johtoportaassa ja armeijassa, toivoi ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin edustaja Geraldine Mattioli.

Oikeudenkäynnin käynnistämistä vaikeuttaa se, ettei Sudanin hallitus tee yhteistyötä rikostuomioistuimen kanssa.

- Epäiltyjen saaminen ulkomaille on vaikeaa. Vastuu kuuluu lähinnä Sudanin valtiolle pidätysten toimeenpanosta ja haasteiden kuljettamisesta perille, todettiin Haagin syyttäjien lausunnossa.

Sudanin oikeusministeriö kieltäytyy luovuttamasta ketään Haagiin. Maan pääkaupungissa Khartumissa järjestetään kuitenkin erillinen oikeudenkäynti Darfurin rikoksista, kertoivat sudanilaiset tiedotusvälineet. Ihmisoikeusryhmien mielestä Sudanin omat tutkimukset ovat olleet näytösluontoisia.

Darfurissa on surmattu 200 000 ihmistä neljän viime vuoden aikana. Lisäksi kaksi ja puoli miljoonaa ihmistä on joutunut pakenemaan kodeistaan muualle Sudaniin ja naapurimaihin. Alueen asukkaita on myös kidutettu ja raiskattu.

YK:n ja Afrikan unionin tarkkailijat syyttävät julmimmista rikoksista janjaweedeja.

Väkivalta jatkuu edelleen, vaikka Sudanin hallitus solmi rauhansopimuksen viime toukokuussa kapinallisten pääryhmän kanssa. Kaksi muuta kapinallisjoukkiota torjui ehdotuksen.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.