D-vitamiinilisien syöminen voi pidentää elinikää ja mahdollisesti ehkäistä sydän- ja verisuonitauteja, mutta hyödyt nähdään vain potilailla, joilla on D-vitamiinin vajausta. Tiedot käyvät ilmi Lancet Diabetes & Endocrinology -lehden julkaisemasta tutkimuksesta.
Tutkimuksessa tarkasteltiin 33 aiemman tutkimuksen ja 500 000 potilaan tietoja, ja niiden perusteella pieni veren D-vitaminipitoisuus liittyy suurentuneeseen riskiin sairastua sepelvaltimotautiin, aivoverenkiertohäiriöihin ja myös menehtyä niihin.
Toisessa analyysissa tutkijat hyödynsivät lähes 400 000 potilaan geenitietoja, joiden avulla he pystyivät paremmin erottamaan eri taustamuuttujien ja varsinaisten D-vitamiinitasojen vaikutukset. Tässä analyysissa terveyshyödyt näkyivät erityisesti potilailla, joiden veren D-vitamiinipitoisuus oli alle 25 nmol/l (nanomoolia litrassa). D-vitamiinin puutoksena pidetään alle 50 nmol/l:n pitoisuuksia.
Hyödyt tulivat näkyviin aina 40 nmol/l-pitoisuuksiin saakka, mutta sen jälkeen ne katosivat. Yhteys oli selvä kokonaiskuolleisuuden osalta, mutta sydän- ja verisuonitauteja koskevat tulokset olivat epäselvempiä.
Geenitietojen avulla tutkijat pysyivät tunnistamaan perimänsä vuoksi D-vitamiinin puutokselle alttiit potilaat, mikä lisää tulosten uskottavuutta. Tulosten valossa vaikuttaakin siltä, että ainakin D-vitamiinilisien kuolleisuushyödyt rajoittuvat potilaisiin, joilla on D-vitamiinin puutos. Havainnot eivät kumoa D-vitamiinin muita terveyshyötyjä.