Mainos

Cook vaati Israelia vetäytymään Libanonista

Britannian ulkoministeri Robin Cook sanoi tänään Beirutissa toivovansa, että Israel vetäytyisi Libanonista osana laajaa Lähi-idän rauhansopimusta. Huomenna tulee kuluneeksi 20 vuotta siitä, kun YK:n turvallisuusneuvosto hyväksyi päätöslauselman, jossa vaaditaan Israelin vetäytymistä Libanonista, mutta sitä ei ole toteutettu käytännössä.

-On hyvin soveliasta, että vierailen Libanonissa tänään, koska huomenna on päätöslauselma numero 425:n 20-vuotispäivä. Me haluaisimme, että päätöslauselmaa noudatettaisiin, Cook sanoi saapuessaan Beirutiin.

Cook sanoi keskustelleensa Israelin vetäytymisestä Etelä-Libanonista sekä Israelin että Syyrian johtajien kanssa. Hän huomautti, että israelilaisjoukkojen vetäytymisen tulisi olla osana laajaa Lähi-idän rauhanratkaisua. Cookin mukaan on tärkeätä, että kaikki Lähi-idän osapuolet voivat tuntea olonsa turvatuksi.

Cook saapui Beirutiin Syyriasta, missä hän toivoi Israelin ja sen arabinaapurien aloittavan mahdollisimman pikaisesti rauhanneuvottelut uudelleen.
-Me näkisimme mielellämme, että rauhanneuvottelut alkaisivat niin pian kuin mahdollista, Cook sanoi tavattuaan Syyrian presidentin Hafez al-Assadin ja Syyrian ulkoministerin.

Jerusalemissa pääministeri Benjamin Netanyahun avustaja sanoi, että Israel pitää Cookin vierailun aikana syntynyttä kärhämää selvitettynä. Netanyahu ja Cook ajautuivat avoimeen riitaan, kun Cook vieraili isäntiensä vastustuksesta huolimatta kiistellyllä Har Homan asutusalueella ja tapasi siellä palestiinalaisten edustajia. Israel on rakennuttamassa palestiinalaisten perinteiselle asuinalueelle juutalaislähiön.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.