Mainos

Cook tapasi Arafatin - Israel suuttui

Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu perui tänään yhteisen illallisen Britannian ulkoministerin Robin Cookin kanssa, kun tämä oli vastoin Israelin tahtoa tavannut palestiinalaishallinnon edustajan uuden juutalaisen siirtokunnan rakennuspaikalla.

Netanyahun kanslia ilmoitti, että Netanyahun tapaaminen Cookin kanssa jää suunniteltua lyhyemmäksi. Pääministeri on päättänyt peruuttaa yhteisen illallisen, kanslian edustaja sanoi. Britannian ensimmäinen kommentti oli, että Israel on ylireagoinut tapaukseen.

Cook päätti vierailla Har Homan juutalaislähiön rakennuspaikalla Itä-Jerusalemissa Israelin vastalauseista välittämättä. Hän tapasi Har Homan kukkulan vastakkaisilla puolilla erikseen sekä Israelin että palestiinalaishallinnon edustajia.

Israel jätti vierailusta virallisen vastalauseen Britannialle, kertoi Israelin ulkoministeriön edustaja maan radiossa. Vastalauseen syynä on hänen mukaansa se, että Cook vastoin sopimuksia tapasi palestiinalaisten edustajia paikalla. Cook ilmaisi tapaamisilla "puolueellisen näkemyksen" Jerusalemin asemasta, ulkoministeriön edustaja sanoi.

Cook on Lähi-idässä EU:n edustajana. Aiemmin tiistaina hän neuvotteli palestiinalaisten presidentin Jasser Arafatin kanssa Gazan alueella. Arafat ylisti Cookin päätöstä pitää kiinni aikeistaan käydä Har Homassa, jonka palestiinalaiset tuntevat Jabal Abu Ghneimin nimellä.

-Tämä on viesti israelilaisille siitä, että Eurooppa ei voi hyväksyä uusien siirtokuntien rakentamista tai laajentamista, Arafat sanoi yhteisessä tiedotustilaisuudessa Cookin kanssa. Cook puolestaan kertoi, että EU aikoo antaa palestiinalaisille viisi miljoonaa puntaa (noin 45 miljoonaa markkaa) terrorismin vastaisen taistelun tukemiseen.

Mielenosoituksia Har Homan lähettyvillä

Cookia oli Har Homan alueella vastassa joukko äärijuutalaisia mielenosoittajia, jotka huusivat "Robin mene kotiin" ja "Kuolema Palestiinalle". Alueelle johtavalla tiellä oli myös rauhan puolesta mieltään osoittavia ihmisiä.

Ulkoministeri tapasi lyhyesti rakennusalueen ulkopuolella Israelin hallituksen edustajan Danny Navehin, joka puolusti Israelin päätöstä rakentaa kaikkiaan 6 500 asuntoa Har Homaan. Navehin mukaan alue kuului aikanaan juutalaisille ja se on nyt osa Israelin pääkaupunkia. Tämän jälkeen Cook ajoi kukkulan toiselle puolelle, missä hän tapasi palestiinalaisten edustajia.

Juutalaislähiön rakennustöiden aloittaminen Har Homassa katkaisi vuosi sitten israelilaisten ja palestiinalaisten rauhanneuvottelut. Palestiinalaiset haluavat tehdä Itä-Jerusalemista oman valtionsa pääkaupungin.

Cookin oli alunperin tarkoitus kierrellä rakennusaluetta yhdessä palestiinalaisten ministerin Faisal al-Husseinin seurassa merkiksi siitä, että Itä-Jerusalem yhä on miehitettyä arabialuetta.

Ulkoministeri kuitenkin taipui Israelin raivokkaiden vastalauseiden edessä ja suostui jonkin verran muuttamaan suunnitelmiaan, mm. tapaamaan alueella Israelin hallituksen edustajan.
(STT-Reuters-AFP)


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.