CNN-raportti: Miksi Egyptissä hyökätään toimittajia vastaan?

Egyptissä ulkomaisten toimittajien työskentely on tehty käytännössä mahdottomaksi. Viimeisen päivän aikana toimittajia on uhkailtu, heidän kimppuunsa on hyökätty ja heidän työvälineitään on takavarikoitu.

Asiantuntijan mukaan toimittajiin kohdistuneilla hyökkäyksillä on yksi selkeä viesti.

- Journalistit halutaan hiljentää, koska Egyptissä halutaan vetää peitto sen ylle mitä maassa tapahtuu. Lisäksi näillä hyökkäyksillä halutaan levittää pelkoa, mediaetiikan asiantuntija Kelly McBride arvioi CNN:n haastattelussa.

Pelkästään yhden päivän aikana Egyptissä on raportoitu 26 ulkomaisiin toimittajiin kohdistunutta hyökkäystä, 30 pidätystä ja ainakin kahdeksan tapausta, joissa toimittajien työvälineet on takavarikoitu.

Ainakin yhtä toimittajaa on puukotettu ja yksi pakotettu aseella uhaten takaisin hotellilleen. Muutamia toimittajia on edelleen kateissa.

Varapresidentti: Toimittajat osa ongelmaa

Egyptin hallitus on julkisesti tuominnut toimittajien vainon ja on kieltänyt, että sillä olisi mitään tekemistä tapahtumien kanssa.

Varapresidentti Omar Suleiman syytti eilen kuitenkin ulkomaisia TV-toimittajia siitä, että nämä ovat osa vallallaan olevia ongelmia.

- Syytän tiettyjä, muka ystävällisiä maita ja niiden televisiokanavia, jotka ovat yllyttäneet nuorison kansaa ja valtiota vastaan, Suleiman totesi televisiopuheessaan.

- He ovat täyttäneet nuorten mielen vääryyksillä ja syytöksillä ja tämä on anteeksiantamatonta. Heidän ei olisi koskaan pitänyt tehdä tätä. Heidän ei olisi pitänyt lähettää tällaista vihan henkeä.

Toimittajiin kohdistuneet hyökkäykset Egyptissä ovat röyhkeämpiä ja järjestelmällisempiä kuin yhdessäkään aiemmassa konfliktissa aikoihin.

Useat toimittajat ovatkin päättäneet nyt jättää maan. Asiantuntijan mukaan jää nähtäväksi kuinka tämä vaikuttaa maan tapahtumiin

- Tilanne kehittyy niin nopeasti, että on mahdotonta tietää sitä vielä. Mutta sillä, kuinka tapahtumasta kerrotaan ja uskaltavatko journalistit jäädä kertomaan tapahtumista, on taatusti merkitystä, Missourin yliopiston professori Barbara Cochran arvioi.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat