Mainos

"Mubarakin hallinto tavallaan jo kaatunut - kuka ottaa Egyptissä vallan?"

Levottomuudet ovat jatkuneet yli viikon Egyptissä. Ulkopoliittisen Instituutin globaali turvallisuus -ohjelman johtajan Mika Aaltolan mukaan levottomuudet johtavat joko vallan täydelliseen vaihtumiseen Egyptissä tai nykyisen presidentin Hosni Mubarakin hallinon uusiutumiseen.

Opposition mielenosoittajat ovat jälleen tänään kokoontuneet Kairon keskustaan huolimatta eilisistä yhteenotoista Mubarakin kannattajien kanssa.

Mielenosoittajat sanovat pysyvänsä aukiolla ja olevansa valmiita uusiin kahakoihin.

- Katumielenosoitukset eivät näytä tepsivän, mutta todellisuudessa ne heijastavat jotakin muuta, mikä tapahtuu vallan kulisseissa. Siellä kuhisee tällä hetkellä. Mubarakin hallinto on tavallaan jo kaatunut ja kysymys on nyt siitä, kuka ottaa Egyptissä vallan, sillä maassahan on kaaos päällä, Aaltola kuvaa MTV3:n Uutisissa.

Eri ryhmittymät kilpailevat vallasta

Egyptissä on paljon erilaisia sisäisiä ryhmittymiä, jotka kilpailevat vallasta.

- Tietenkin myös tärkeässä roolissa on Yhdysvallat, joka on tukenut erityisesti Egyptin armeijaa ja sillähän on keskeinen rooli päättää, kuka maata johtaa.

Joidenkin tietojen mukaan Yhdysvallat kävisi parhaillaankin painostusneuvotteluja pikaisesta vallansiirrosta Egyptissä.

- Yhdysvallat painii tällä hetkellä isojen asioiden parissa, sillä Lähi-idässä pyörii parhaillaan maanjäristys, joka ei vielä ole loppunut. Yhdysvalloilla ei ole ainoastaan Egypti mietittävänään, vaan monta muutakin valtiota. Yhdysvallat on tässä se suurin häviäjä lyhyellä aikavälillä, pitkällä aikavälillä me emme tiedä, mitä tulee tapahtumaan.

Todennäköisesti samanlainen kehitys kuin Egyptissä leviää myös muihin lähivaltioihin.

- Valtiot eivät pyst enää kontrolloimaan kansalaisiaan näillä tiedonvälitysmonopoleilla, mitä heillä on ollut käytössään. Ihmiset saavat tietoa esimerkiksi sosiaalisen median välityksessä, etenkin nuoret kaupunkilaiset ovat liikkeellä, Aaltola sanoo.

(MTV3)

Katso Kalle-Ville Lahtisen juttu (Seitsemän uutiset 4.2.2011)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.