Näin puolueet eroavat MTV:n eurovaalikoneen Gaza-kysymyksessä – kokoomusehdokkaat erimielisiä

Perussuomalaisten eurovaaliehdokkaiden mielestä EU on tehnyt riittävästi palestiinalaisten auttamiseksi 2:24
VIDEO: Näin viisi ehdokasta perustelee Gaza- ja Kiina-kantojaan

Etenkin vasemmiston ja vihreiden eurovaaliehdokkaat vaativat EU:lta lisätoimia palestiinalaisten hyväksi. Perussuomalaiset erottuu muista myös EU:n Kiina-riippuvuuksia koskevassa kysymyksessä.

Eduskuntapuolueista vasemmistoliiton, vihreiden ja SDP:n eurovaaliehdokkaat vaativat kaikkein painokkaimmin EU:lta lisää apua ja toimia palestiinalaisille Gazassa.

MTV Uutisten vaalikoneen väittämä kuuluu: "EU ei ole tehnyt riittävästi palestiinalaisten auttamiseksi Gazan konfliktissa".

eurovaalit eu-vaalit vaalikone vastaukset Gaza

Jokainen vaalikoneeseen vastannut vasemmistoliiton ehdokas on täysin samaa mieltä väitteen kanssa.

Israelin hallinto on toistuvasti osoittanut, ettei se välitä kauniista puheista. Siviilien turvaamiseksi ja joukkotuhon lopettamiseksi täytyy laittaa kova kovaa vastaan, Lauri Lindén (vas.) perustelee.

Niin kauan kun Gazan hirvittävää tilannetta ei ole saatu ratkaistua, ei EU ole tehnyt riittävästi. Gazassa on menehtynyt yli kymmenen tuhatta lasta, Maria Ohisalo (vihr.) sanoo.

Tee MTV:n vaalikone tästä!

Hallituspuolueet perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit ovat keskimäärin jokseenkin sitä mieltä, että EU on tehnyt riittävästi. Moni kirjoittaa sodan alkaneen terroristijärjestö Hamasin lokakuun hyökkäyksestä ja tuomitsee jyrkästi Hamasin toimet.

Pääministeripuolue kokoomuksen ehdokkaat jakautuvat tasaisesti EU:n linjan hyväksyviin sekä tyytymättömiin.

– Kaikki alkoi lokakuussa Hamasin hyökkäyksestä Israeliin. Israelille on täysi oikeus puolustautua. Siviilien kärsimystä ei kuitenkaan voi seurata sivusta. EU on tehnyt sen, mihin se tässä tilanteessa kykenee, Mika Aaltola (kok.) toteaa.

– Gazassa on meneillään kansanmurha, jota kansainvälinen yhteisö ei voi enää katsoa sivusta. Israel on painostettava välittömään tulitaukoon ja humanitaarinen apu on saatava Gazaan ensitilassa, Aura Salla (kok.) linjaa.

Kiina-riippuvuudet: Perussuomalaiset jyrkin, Liike Nyt omalla linjalla

MTV:n vaalikoneessa kysytään myös, tulisiko EU:n hankkiutua eroon kaikista riippuvuuksistaan Kiinasta.

eurovaalit eu-vaalit vaalikone vastaukset Kiina

Eduskuntapuolueista vain Liike Nytin eurovaaliehdokkaista enemmistö on sitä mieltä, ettei tarvetta ole.

Ihmissuhteita voi päättää pysyvästi eroamalla toisesta, mutta valtioiden välisessä toiminnassa se johtaa lieveilmiöihin, kun ajaudutaan tilanteeseen, jossa luodaan viholliskuva toisesta, Mikko Luomala (liik.) perustelee.

Moni riippuvuksien katkomista kannattava toki huomauttaa, ettei kaikkien riippuvuuksien katkaiseminen ole tosiasiassa realismia.

Jyrkintä linjaa edustavat perussuomalaiset.

Eurooppa pystyi ennen valmistamaan elektroniikkansa, koneensa, työkalunsa ja vaatteensa itse. Ja pystyy jatkossakin, jos niin päätämme, Veikko Vallin (ps.) arvioi.

Nykyinen riippuvuussuhde on todella vaarallinen ja sitä pitää ehdottomasti ”hyvän sään aikana” kitkeä. En sanoisi, että kaupallista yhteistyötä pitäisi lopettaa, mutta riskit on tunnistettava ja niitä ennaltaehkäistävä, Ari Koponen (ps.) kommentoi.

Juttua muokattu 9.5. kello 11.48. Lisätty maininnat siitä, että jutun puoluevertailut koskevat vain eduskuntapuolueita.

Lue myös:

    Uusimmat