Pohjois-Korean Kim päätti Venäjän-vierailunsa – panssaroidulla junalla kotiin

Putin ja Kim nauttivat avaruuskeskuksessa herkkuaterian – aikooko Venäjä salaa tukea Pohjois-Korean ohjusohjelmaa? 2:15
Putin ja Kim nauttivat avaruuskeskuksessa herkkuaterian – aikooko Venäjä salaa tukea Pohjois-Korean ohjusohjelmaa?

Kim Jong-un lähti paluumatkalle panssaroidulla junalla.

Pohjois-Korean itsevaltainen johtaja Kim Jong-un on päättänyt vajaan viikon kestäneen Venäjän-vierailunsa, venäläiset uutistoimistot kertovat. Kimin kerrotaan tänään lähteneen paluumatkalle panssaroidulla junalla.

Sunnuntaina ennen lähtöään Kim tapasi Venäjän Vladivostokissa opiskelevia pohjoiskorealaisia opiskelijoita. Hän sai lahjaksi paikalliselta kuvernööriltä viisi räjähdelennokkia, tiedustelulennokin ja luotiliivin.

Tiistaina alkaneen Venäjän Kaukoitään kohdistuneen vierailunsa aikana Kim tapasi muun muassa Venäjän presidentti Vladimir Putinin ja puolustusministeri Sergei Shoigun. Tapaamisissa Kimille esiteltiin venäläistä sotakalustoa.

Mahdollinen asekauppa olisi pakotteiden vastainen

Yhdysvaltalaisviranomaiset ja asiantuntijat ovat arvioineet, että Venäjä on kiinnostunut ostamaan Pohjois-Korealta ampumatarvikkeita käytettäväksi Ukrainassa. Mahdollinen asekauppa olisi kansainvälisten pakotteiden vastainen.

Putin sanoi itse Kimin kanssa käytyjen keskustelujen jälkeen, että hän näkee mahdollisuuksia sotilasyhteistyön tiivistämiseen pakotteista huolimatta.

Kremlin mukaan vierailun aikana ei kuitenkaan allekirjoitettu mitään sopimuksia eikä niiden allekirjoittaminen ollut suunnitelmissakaan.

Kim poistuu tiettävästi harvoin Pohjois-Koreasta. Ennen Venäjän-vierailuaan hän ei tiettävästi ollut matkustanut ulkomaille koronaviruspandemian alun jälkeen.

Lue myös:

    Uusimmat